Kitap Okurken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bir kitabı okuduktan sonra kitap hakkında çok az şey hatırladığınızı fark ettiniz mi? Belki de kitabı anlamadığınızı düşünerek motivasyonunuzu kaybettiniz ve kitabınızı yarım bıraktınız. Yine de bu sorunlar sizi kitap okumaktan alıkoymamalı. İyi bir kitap okuyucusu olmak için kendinizi geliştirebilirsiniz. Siz de kitap okurken nelere dikkat etmeliyiz, verimli kitap okuma yöntemleri nelerdir gibi konuları merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Öncelikle kitap okuma alışkanlığı olmayanlar için birkaç püf noktadan bahsedeceğiz. Kitap okuma alışkanlığınız olduğunu düşünüyorsanız bu kısmı okumayabilir ve kitap okurken dikkat edilmesi gereken kurallar konusunu tartıştığımız ikinci başlığa geçebilirsiniz.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmak İçin Yapılması Gerekenler​

Okumak sizin için sürekli bir hale gelmediyse ve okumayı sıkıcı buluyorsanız kitap okurken nelere dikkat etmeliyiz, etkili kitap okuma gibi konuları araştırmadan önce işe şunları deneyerek başlayın:

  • Çocuklar ve gençler çoğu zaman ders kapsamında ilgilenmedikleri konular hakkındaki kitapları okumak zorunda kalırlar. Bu durum öğrencinin okumaya olan ilgisini de azaltabilir ve motivasyonunu düşürebilir. Çocukluğunuzdan getirdiğiniz zorla kitap okuma deneyimleri yüzünden kitaplardan soğuduğunuzu düşünüyorsanız iyi bir haberimiz var: Bu deneyimi tekrar yaşamayacaksınız. Şimdi bir kitapçıya gidin ve hoşunuza giden, gerçekten merak ettiğiniz bir konuyu anlatan güzel bir kitap alın.
  • Seçeceğiniz kitabın sayfa sayısı da önemlidir. Kendinize az sayfalı fakat kaliteli bir kitap seçerek kitabı bitirmenin hazzını yaşayabilir ve sonraki okumanız için daha fazla heyecan duyabilirsiniz.
  • Seçtiğiniz kitap beklediğiniz gibi değilse ve keyif vermiyorsa yarıda bırakabilirsiniz. Fakat okumayı da burada bırakmamalı ve başka bir kitap alarak okumaya devam etmelisiniz.
  • Kitap okumayı seven veya kitap okuma alışkanlığı kazanmak isteyen aile bireyleriniz ve arkadaşlarınızla bir araya gelin. Birileriyle beraber kitap okumak sizi motive edecektir.
  • Bitirdiğiniz kitap hakkında o kitabı okumuş olanlarla tartışın veya internet üzerinden kitap yorumlarını okuyun. Okuduğunuz kitap hakkında farklı görüşleri dinlemek ve kitap üzerinden insanlarla iletişime geçmek size iyi hissettirecektir.

Verimli Kitap Okuma Teknikleri​

Okuma alışkanlığı kazanmak için ilk adımı attığınıza göre kitap okurken nelere dikkat etmeliyiz sorusu üzerine konuşabiliriz. Kitap okuduğunuz süreyi daha etkili kullanmak için şu yöntemleri deneyebilirsiniz:

  • Kendinize bir sistem oluşturun. Kitap okumayı boş zaman aktivitesi olarak değerlendirmeyin ve okumak için boş zaman beklemeyin. Günlük planınızda kitap okumaya da yer ayırın ve her gün aynı saatlerde kitap okumaya özen gösterin. Böylece her gün az veya çok kitap okumuş olacaksınız. Kurduğunuz sistem sayesinde kaç sayfayı kaç saatte okuduğunuzu ve hangi saatlerde kitap okumaktan daha çok verim aldığınızı da takip edebileceksiniz.
  • Kitap okuma sistemi oluştururken bu sisteme körü körüne bağlı kalmayın. Belirlediğiniz kitap okuma saatinin sizin için uygun olmadığını fark ederseniz değiştirin. Günlük programınız yukarıda önerdiğimiz gibi her gün aynı saatte kitap okumaya izin vermiyorsa farklı günler için farklı programlar yapabilirsiniz. Sonuçta bu sistem size faydalı olması için var, sizi zorlamak için değil.
  • Kitap nasıl okunmalı sorusunun kritik cevaplarından birisi de kitap okunan ortamdır. Kitap okuma ortamı dahilinde dikkatinizi dağıtacak çok fazla şey varsa okuduğunuz kitabı tüm derinlikleriyle anlamanız beklenemez. Huzurlu bir şekilde kitap okuyabileceğiniz alanları düşünün veya kendinize böyle bir alan yaratmak için harekete geçin.
  • Zihinsel sakinlik de verimli kitap okuma için önemlidir. Zihniniz yarın yapacağınız işlerle veya kötü geçen sınavınızla dolu olmamalı. Kitap okumayı bu düşüncelerden bir kaçış olarak görün ve kendinizi sadece kitaba verin.
  • Önemli gördüğünüz yerlerin altını çizin veya not alın. Kitap okuma kuralları arasında, farklı kitap türleri için farklı yöntemler kullanılabilir. Örneğin bir macera romanı okuyorsanız not alacağınız önemli noktalar olmayabilir. Fakat kurgusal olmayan bir kitap, örneğin tarih kategorisindeki kitaplar, okuyorsanız bu noktada kitabın altını çizmekten ve not almaktan çekinmeyin. Özellikle anahtar kelime ve kavramların altını çizin ve daha sonra dönerek bu kelimeleri/kavramları tekrar inceleyin. Kitabın bir amaca hizmet ettiğini ve kitabı kalemle çizmenin değerini düşürmeyeceğini unutmayın.
  • Yorulduğunuzu hissettiğinizde mola verin. Böylece zihniniz az önce aldığı bilgileri işleyebilir ve yeni bilgiler için hazırlanabilir. Mola sürenizi ve hangi sıklıkla mola vereceğinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın