Kobalt Mıknatıs Tarafından Çekilir Mi?

Kobalt mıknatıs çeker mi sorusunun cevabı, kobaltın ferromanyetik bir metal olmasından dolayı evet, çeker şeklindedir. Aynı zamanda, ferromanyetik özelliklerinden dolayı, mıknatıs üretiminde kullanılan maddelerden biridir.

Kobalt Mıknatıs Çeker mi?

Kobalt, atom numarası 27 olan ve Co simgesi ile gösterilen kimyasal elementtir. Gümüş gri rengindedir. Kobalt, dünyada en çok Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Zambiya topraklarında çıkarılmaktadır.

Kobalt Nerelerde Kullanılır?

En çok endüstride, lityum iyon pillerin ve manyetik alaşımların üretiminde kullanılır. Kobalt oksit ile alüminyum oksitin 1200 derecede birleştirilmesiyle elde edilen bir pigment türü olan Kobalt mavisi, porselen, cam, inşaat ve otomotiv sektörlerinde sıkça kullanılmaktadır. Bir örnek vermek gerekirse, Jeep markasının Kobalt mavisi rengi, bu pigment kullanılarak üretilmektedir.

Kobalt, ferromanyetik maddelerden olduğu için, hem mıknatıs tarafından çekilir hem de mıknatıslık özelliği kazandırılabilir. Nikel ve demir gibi, kobalt mıknatıs üretiminde kullanılan metallerdendir.

Kobalt Tozu Nedir?

Kobalt tozu da, kobaltın özelliklerine sahiptir. Doğada griye yakın bir renkte bulunur ve ısıtıldığında yumuşar. Suyla seyreltiğinde rengi pembeye dönüşür. Porselen üretiminde geçmişte sıkça kullanılmıştır.

Kobalt Tozunu Mıknatıs Çeker mi?

Kobalt tozu mıknatıs tarafından çekilir. Kobalt mıknatıs tarafından çekildiği için, tozu da çekilmektedir.

Kobalt Özellikleri

Kobalt madeni özellikleri şu şekildedir:

  • Kobalt atom numarası 27’dir.
  • Kobalt simgesi Co şeklindedir. Co elementi simgesi bulmaca sorularında sıkça çıkar.
  • Kobalt elementi atom ağırlığı 58,933195 şeklindedir. Kimi yerde, 59 olarak kabul edilir.
  • Kobalt rengi, doğada gümüş grisi rengindedir. Kobalt mavisi, alüminyum oksit ile teması ile elde edilir ve başta porselen üretimi olmak üzere çok yaygındır.
  • Kobalt madeni ergime sıcaklığı 1.495 derecedir. Kaynama sıcaklığı ise, 2.927 derecedir.
  • Kobaltın doğada bulunan en yaygın izotopu, Kobalt 59’dur. Co-59 şeklinde ifade edilir.

Kobalt Zehirlenmesi Nedir?

Kobalt elementi, vücudumuzda B12 vitamininin bir parçası olarak sağlığımız için çok gerekli maddelerden biridir. Ancak, fazla miktarda vücuda alınması durumunda zehirlenmeye neden olur. En sık olarak tungsten karbüd üretimi sırasında meydana gelir. Kobalt zehirlenmesi belirtileri genellikle mide bulantısı ve kusma şeklindedir.

Bu zehirlenme, kısa vadede kendisini hemen belli etmeyebilir. Ancak, ağız yoluyla yoğun miktarda kobalt alınması durumunda da bu belirtiler gözlenebilir. Kobalt zehirlenmesinin uzun vadeli sonuçları aşağıdaki gibidir:

  • Kardiyomiyopati,
  • Duyma güçlüğü,
  • Görme bozuklukları,
  • Tiroid hastalıkları.

Kobalt Zehirlenmesi Tedavisi

Kobalt zehirlenmesi, en çok solunum yoluyla gerçekleştiğinde tehlikelidir. Bu nedenle, zehirlenmeden şüphelenildiği anda bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır. Tedavi için, sağlık kuruluşlarında ciğerlerdeki enfeksiyonu giderecek antibiyotikler, böbrek hasarını gidermek için diyaliz ve cilt yanıkları için de çeşitli kremler kullanılmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın