Market Yoğurdu Mu Ev Yapımı Yoğurt Mu, Hangisi Daha Sağlıklı?

Yoğurt, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Yoğurt, sütün laktik asit üreten bakteri türleri tarafından fermente edilmiş halidir. Bu nedenle yoğurt, faydalı bakterilere sahip iyi bir probiyotik kaynağıdır. Peki, market yoğurdu mu ev yapımı yoğurt mu, nangisi daha sağlıklı?

Yoğurt, doğal haliyle sağlıklı olmasına rağmen tüketicilerin yanlış beslenme alışkanlıklarına adapte edilen bir gıdanın klasik bir örneğidir. Marketlerdeki mandıra reyonuna hızlı bir bakış attığımızda, sağlıklı düşüncesiyle satın alınan besleyici değeri çok az veya hiç olmayan bir dizi yoğurt ile karşılasabiliyoruz. Bakteri ile kültürlenmiş veya aspartam gibi tehlikeli maddelerle zenginleştirilmiş yağsız, laktozsuz, şeker ilaveli yoğurtlar arasından seçimlerimizi yapıyoruz. Öte yandan fiyatları daha pahalı ancak  organik yoğurtları da yine marketlerde veya doğal ürünler satan dükkanlarda bulabiliyoruz.

İçindekiler

Market Yoğurdu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yoğurdun genellikle besleyici bir besin olduğu varsayılsa da, gerçekleri ortaya çıkarmak için ambalajın ve algıların ötesine bakmanız akıllıca olacaktır. Çünkü sayısız tat ve paketle bize sunulan yoğurtların çoğu, göründüğü gibi değildir.

Çoğu ilave şeker, suni malzemeler ve dolgu maddeleriyle doludur. Çoğunluk yalnızca marjinal miktarda probiyotik içerir. Maalesef yerel marketten tükettiğiniz yoğurt sağlığınıza sandığınız kadar fayda sağlamıyor olabilir.

Marketten satın aldığınız ticari olarak üretilen yoğurdun kalitesini bir dizi değişken etkiler. Sütün kalitesi onu yoğurda dönüştürmek için kullanılan yöntemlere bağlıdır.

Yüksek kaliteli yoğurt, bağırsak sağlığınızı artıran çok sayıda faydalı bakteri içerir. Sorun, marketten satın alınan çeşitlerin çoğunun kalite işaretini üç ana nedenden dolayı kaçırmasıdır.

  • Çoğu ticari yoğurdu üretmek için düşük kaliteli süt kullanılır.
  • Birçok mağazadan satın alınan yoğurt sağlıklı  gibi görünse de, aslında yapay renkler, tatlar ve tatlandırıcılar (yapay tatlandırıcılar dahil) ve pektin gibi koyulaştırıcılar içerebilir. Sağlıklı bir yoğurt, sadece tam yağlı otla beslenen hayvanların çiğ sütü ve canlı probiyotik kültürler içermelidir. Marketten satın alınan yoğurdun şeker içeriği bir başka önemli endişe kaynağıdır. Kimi zaman şeker terimi hafif kalabiliyor. Çünkü çoğu zaman genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO’lar) yoğurdu tatlandırmak için kullanılıyor. Şeker, bağırsak sisteminizdeki yararlı florayı dışarıda bırakan hastalığa neden olan mikropları beslediğinden, sağlıklı bağırsak florası oluşturmanın en önemli adımı şeker alımınızı sınırlandırmaktır . Şekerin olumsuz etkileri, markettn satın aldığınız yoğurttan alabileceğiniz minimum probiyotik faydalardan çok daha ağır basar.
  • Üçüncüsü, satın aldığınız yoğurt organik değilse ve otla beslenen inekler tarafından sağlanan sütten yapılmadıkça, büyük olasılıkla GD mısırve / veya soya ile bağlanmış yoğurt yiyorsunuzdur .

Etiketlerde Aranacak Yoğurt Katkı Maddeleri ve Tatlandırıcılar

Tatlandırıcılar

Yoğurdu tatlandırmak için yapay olanlar da dahil olmak üzere şeker ilave edilir. Daima etiketleri kontrol edin.

meyveli yogurt

Meyve suyu, meyve suyu konsantresi, şeker, bal, akçaağaç şurubu, yüksek fruktozlu mısır şurubu gibi pek çok tatlandırıcı yoğurda eklenmektedir. Birçok az yağlı ve yağsız yoğurdun daha fazla tatlandırıcıya sahiptir. Yoğurdun lezzetini arttırmak ve eksik olan yağı telafi etmek içinyağsız yoğurtlara tam yağlı yoğurtlardan daha fazla tatlandırıcı eklenir.

Boyalar

Özellikle meyveli yoğurtlarda gıda boya katkılı yoğurtlarla karşılaşabiliriz. Bu konuda içinizin rahat etmesi için mutlaka etiketi okuyarak satın alın.

Jelatin ve / veya Pektin

Bunlar genellikle kıvam vericiler ve stabilizatorlerdir. Bu katkı maddelerine karşı dikkatli olun.

Ek Süt Ürünleri

Market yoğurtları, kazein, yağsız kuru süt katıları ve peynir altı suyu içerebilir. Bunlar protein ve kalsiyum oranını arttırdığı gibi, aynı zamanda yağı ve kaloriyi de  artırabileceğini bilmenizde fayda var.

Ev Yapımı Yoğurt En Sağlıklı Seçim

Yoğurdun içine tam olarak ne girdiğini kontrol ettiğiniz için en sağlıklı yoğurt, kendi yaptığınız yoğurttur.

Neden Evde Kaliteli ve Sağlıklı Yoğurdunuzu Yapmıyorsunuz?

Belki de kendi yoğurdunuzu yapmayı hiç düşünmediniz. Ya da yoğurt yapmanın ne kadar kolay olduğunun farkında olmayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey, kaliteli bir başlangıç ​​mayası ve çiğ otla beslenen sağlıklı bir hayvanın sütüdür.

Neyi seçerseniz seçin, başlangıç ​​kültürünün kaynağı olarak şekerli ticari yoğurt kullanmadığınızdan emin olun! Çok fazla şeker içerir ve faydalı bateriler açısından yetersizdir.

Sütü yoğurda dönüştürmek için en basit düzeyde, başlangıç ​​kültürünün süte eklenmesi ve gece boyunca oda sıcaklığında bekletilmesi yeterlidir.

Kültürler sıcaklığa duyarlı olduğundan, iyi yoğurt yapmanın tek püf noktası, süt / kültür başlangıç ​​karışımını fermente etmek için yeterli zamanı olana kadar sürekli olarak ılık bir sıcaklıkta tutmaktır.

İstediğiniz kıvama ve tercih ettiğiniz tada ulaşmak birkaç deneme yapmanız yeterli olacaktır.

Ev Yoğurdu ve Ev Yoğurdu Kıvamında Satın Aldığınız Yoğurdun Faydaları

1. Bağırsağın hareketliliğini uyarır

Genellikle sindirim sistemi üzerinde yararlı bir etkiye sahiptir. Gaz, bağırsak ağrısı, kabızlık ve irritabl bağırsak sendromunu hafifletir. Bağırsak fonksiyonunu düzenler.

2. Mide ülseri vakalarını azaltır

Mide ülseri vakalarını azaltırken mide duvarlarını alkol ve tütün gibi tahriş edici maddelerden koruyan prostaglandinler içerir. Yoğurdun asidifikasyonu ve enzimlerin sindirimi kolaylaştırır. Kalsiyum emiliminde güçlük çeken kişilerde sindirimi kolaylaştırır.

4. Mesane enfeksiyonlarını ve sistiti önler

Düzenli olarak taze meyve suyu içen, yoğurt ve peynir yiyen kadınların idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma riski önemli ölçüde daha düşüktür.

5. Kolay sindirilen bir besindir

Sütün sindirilmesi 4 saat, yoğurdun ise sadece 1 saattir. Yoğurdun yeterli fermentasyonunun olmaması, süte göre% 93 oranında bağırsaktan daha kolay sindirilmesine neden olur.

6. Bağırsaktaki çeşitli zararlı mikroorganizmaları öldürür

Çok sayıda canlı ve aktif bakteri bağırsak mikroflorası ve bağırsak antikorlarının üretimi üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Doğal bir antibiyotiğe eşdeğerdir.

7.  Gastrointestinal sistem enfeksiyonlarından kaynaklanan ishalle savaşır

Çünkü ishale neden olan mikropları etkisiz hale getirir.

8 . Kronik kabızlık ile savaşır

Çünkü yoğurdun dokusu “tembel” bir bağırsağın kasılmalarını teşvik etmek için yumuşak ve suludur. Biriken toksinleri ortadan kaldırarak bağırsak florasını iyileştirir.

9. Antibiyotik tedavi süresince kalın bağırsak florasının yenilenmesine yardımcı olur

Antibiyotik veya radyasyonla tedavi durumlarında, bağırsak sistemindeki patojenik mikroorganizmaların büyümesini yok etmek, içindeki iyi mikroorganizmaları güçlendirmek için yoğurt tüketmek önemlidir. Ayrıca yoğurt, tüberküloz gibi hastalıklara neden olan bakterileri yok edebilen maddeler ve doğal antibiyotikler üretir. Doktorların antibiyotiklerle birlikte yoğurdun tüketilmesini tavsiye ettikleri iyi bilinmektedir. Antibiyotikler doğal bağırsak florasını yok eder. Yoğurt, bağırsak dengesini koruyan ve florasına verdiği zararı yenileyen mikroorganizmalar sağlar.

10. Bağırsak florasının dengesini düzenler

İçerdiği canlı mikroorganizmalar (sütün fermantasyonundan kaynaklanan), bağırsağın düzgün çalışması ve gastrointestinal problemlerin önlenmesi için önemli olan bağırsak florasının dengesini düzenler.

11. Laktoz problemi olan çocuklar için ideal bir besindir

Laktoza karşı toleranssızlık olduğunda, yoğurt gerekli kalsiyumun alınması için alternatifidir.

12. Anti-kolesteroldür,  kolesterolü düşürür

Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolü yükseltir. Ayrıca, kötü kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına karşı korur.

13. Anti-kanser aktivitesine sahiptir

Yoğurt bakterilerinden biri olan lactobacilli’nin kalın bağırsakta tümörleri destekleyen enzimlerin üretimini baskıladığı göstermektedir.

ev yogurdu
ev yogurdu

14. Doğal antibiotik üretir

Tüberküloz gibi hastalıklara neden olan bakterileri yok edebilen maddeler ve doğal antibiyotikler üretir.

15. Karaciğer dejenerasyonunu önler.

16. Mide mukozasını korur

Mide mukozasını koruduğu için sigara içenler ve çok miktarda alkollü içecek tüketenler için faydalıdır.

17. Biyolojik değeri yüksek proteinler içerir

İçeriğindeki proteinlerin biyolojik değeri yüksektir, kalitesi sütünkinden üstündür. Protein miktarları süte göre çok fazla değildir. Çünkü tüm bileşenler konsantre formdadır. Bu proteinler, sindirim enzimlerine karşı daha “savunmasız” oldukları için daha kolay sindirilirler.

18. Çocukların gelişimine yardımcı olur

İçeriğindeki kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri ile çocukların gelişimine yardımcı olur.Kalsiyum içeriği onu 7 aydan büyük tüm çocuklar, hamile ve emziren anneler için değerli bir besin yapar.

19. Antiseptik özelliklere sahiptir

İçerdiği laktik asit sayesinde toksinlerin fermentasyonunu ve emilimini engelleyen antiseptik özelliklere sahiptir.

20. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yoğurt mikrobiyal içeriğine bağlı olarak bağışıklık sistemini harekete geçirmeye yardımcı olur. Ayrıca, grip, yüksek ateşli hastalıklarda bile rahatlıkla tüketilebileceğiniz hafif ve en zengin gıdalardan biridir.

21. Ev yapımı şekersiz yoğurt, ağız kokusunu giderir

Dilde ve tükürükte yaşayan zararlı bakterileri azaltır. Ağız kokusu, en rahatsız edici sorunlardan biridir. Genellikle midede sindirilmemiş yiyeceklerin parçalanmasına neden olan bakteri varlığından kaynaklanır.  Bu tatsız problemle mücadele etmek için yoğurt yemek yeterlidir. İçerdiği laktobasiller, soruna neden olan bakterileri yok eder.

22. Gıda olarak kalsiyum ve süt fosforunun daha iyi kullanılmasına yardımcı olur

23. Cilt hücrelerinin normal yenilenme sürecini iyileştirir

Bağırsak tarafından emilim eksikliği veya yetersizliği nedeniyle belirli cilt hastalıklarının tedavisine yardımcı olur. Ayrıca saç ve tırnak büyümesini artırır.

24. Süt kadar kolay alerjiye neden olmaz

Bazı insanlar karın ağrısı, ishal ve şişkinliğe neden olduğu için süt tüketemezler, bu semptomlar laktozu sindirememelerinden kaynaklanmaktadır.  Yoğurtta laktoz %20 – 30 oranında azalır. Sonuç olarak yoğurt laktoza duyarlı kişiler için bile sindirilebilir bir besindir.

Yoğurt ve Diyet 

Yoğurdun zengin besin maddeleri, özellikle kalsiyum ve nispeten düşük kalorisi, obezite ile savaşmaya ve normal vücut ağırlığını korumaya yardımcı olur. Her gün yoğurt tüketen kişiler vücutlarından büyük miktarda yağ kaybederler. Ayrıca, sağlık için daha tehlikeli olduğu düşünülen göbek yağını azaltır ve kas dokusundan daha fazla yağ dokusu kaybetmenize yardımcı olur.

Hem sade yoğurdun hem de sütün aynı besin değerine ve aynı miktarda kaloriye sahip olduğu doğru olmakla birlikte, yoğurdun daha doyurucu bir besin olduğu da bir gerçektir. Ayrıca, yoğurt, yüksek kalori içeren krema, mayonez gibi yiyeceklere mükemmel bir alternatiftir. Böylece, kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olur.

Çocuklarda Yoğurt Tüketimi

Yoğurt aynı zamanda çocukların da en yakın dostudur. Yoğurt biyolojik değeri yüksek, lezzetli ve sindirilebilir bir besindir. Çocuk doktorları tarafından her yaş için günlük beslenmenin temel unsuru olarak önerilmektedir. 18. aydan sonra tek başına veya meyve veya kurabiyelerle birlikte ikinci bir kahvaltı  olarak idealdir. Gastroenterit vakalarında yoğurt gerekli besinleri sağlar ve sütün yerini alır. Yüksek su içeriğine sahip yarı katı bir gıdadır. Çocukların su ihtiyacını karşılar. Yoğurt şeker, yağ ve pek çok kalori içermemesine karşın tatlı olarak sunulması nedeniyle çocukluk ve ergenlik döneminde de popülerdir.  Ayrıca meyve, çikolata, tahıl, müsli, kuru erik gibi sağlıklı besinlerle zenginleştirebilirsiniz.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın