Youtube Kazanç Hesaplama Yöntemleri

YouTube kazanç hesaplama, sosyal medyanın Özellikle de YouTube’un günümüzde kullanımının artmasıyla birlikte araştırma sayısı açısından daha fazla incelemeye tabi tutulan konular arasına girmiştir.

Bu durumun temel sebeplerinden birinin Youtube’un en çok izlenen video platformları arasında bulunması sebep olarak gösterilebilir.

Özellikle son yıllarda YouTube markasının dünya devleri arasına girmesiyle birlikte para kazanma konusunda ön plana çıktığını görmekteyiz. Dolayısıyla Youtube kazanç hesaplama konusu bahsettiğimiz sebeplerden ötürü ön plana çıkmayı başarmıştır.

Genel hatlarıyla uygulamayı incelediğimizde hemen herkesin kendisine göre izleyebileceği bir şeyler bulabildiğini görmekteyiz. Siyasetten tutun da eğlenceye kadar aklınıza gelebilecek her konu Youtube içerisinde yer almaktadır. Peki bunca içerik platforma neden yüklenmektedir? İçerik yükleyicilere niçin uygulamayı kullanarak yeni içerikler üretiyorlar?

Bu durumun temel sebebi içerik üreticilerinin yükledikleri videolar üzerinden kazanç sağlamalarındandır. Aşağıda detaylarını belirteceğimiz üzere yüklenen videoların izlenme sayısına göre reklamlardan içerik üreticilerine belirli bir pay ayrılmaktadır.

Böyle bir durumda içerik üreten kişilerin akıllarına kaç adet izlenme üzerinden hangi miktarda kazanç elde edileceği soruları gelmektedir. Bu durumu çözebilmek için YouTube kazanç hesaplama yöntemlerini incelememiz gerekiyor.

YouTube kazanç hesaplama yöntemleri nasıl yapılır?

youtube kazanc hesaplama yontemleri nasil yapilir

Uygulama üzerinden videoları izleyen kişiler olduğu gibi bu videoları ilgili platformlara yükleyen kişilerde bulunmaktadır. Sayısal oranlara baktığımızda Youtube üzerinde yer alan videoların tamamına yakınının bireysel kişilerce yüklendiği görülmektedir.

Az önce de ifade ettiğimiz gibi insanların videolar üreterek Youtube’a yüklemesinin temel sebebi hedefledikleri izlenme sayısına ulaşmak ve bu sayede kazanç elde etmektir.

Youtube kazanç hesaplama yöntemlerinden yararlanarak ay sonunda kazanacağı miktarı hesaplayan ve buna göre videolar hazırlayan çok sayıda kişi bulunmaktadır. Bu kişilerin yaş ortalamasına bakıldığında bir kısmının henüz çocukluk çağında olduğunu bile görebiliriz. Hatta bu çocuk yaştaki kişilerin ürettikleri içerikler ile Milyonlar kazandığını duymuş olabilirsiniz.

Genel hatlarıyla anlattığımız şekilde işleyen platform 7’den 77’ye pek çok kişi için hem vakit geçirme hem de para kazanma mecrası olarak kabul edilmektedir.

Böyle bir durumda akıllara bir sosyal medya platformu olayı Youtube’un bu kadar parayı nereden kazandığı ve içerik üreticilerine neden para dağıttığı gibi sorular akıllara gelebilir? bu tür soruların cevabına alabilmek için yazımızın devamını okumanızı tavsiye ederiz.

YouTube platformundan izlenme başına ne kadar para kazanılır?

Her şeyden önce bilmemiz gereken en önemli bilgi YouTube’un kişilere para dağıtmadığınızdır. Platform reklam gelirlerinden elde ettiği kazancın bir kısmını içerik üreticilerine emeklerinin karşılığı olarak vermektedir. Bu reklam gelirlerinin bir kısmını da komisyon olarak kendisine alan uygulama, bu sayede hem kendi kazanır hem de içerik üreticisine para kazanma imkânı tanır.

Bir içerik üreticisi yapmış olduğu içeriğin izlenme başına ne kadar kazanç getireceğini bilmek ister. Bu bilgiye ulaşmanın yolu Youtube kazanç hesaplama siteleri ile iletişime geçmekten geçer.

YouTube kazanç hesaplama siteleri sayesinde içerik üreticileri kendilerine ulaşan ziyaretçilerin sayısını görür ve bu sayı üzerinden Ortalama bir kazanç miktarı hesaplarlar. Böylece hedefledikleri kazanç miktarına ulaşabilmek için daha ne kadar çalışma yapmaları gerektiğini bilirler.

Ziyaretçilerin platform üzerinden video izledikçe içerik üreticilerine para kazandırdıklarını görmeleri, yanlış bir algıya sebep olarak Youtube’un para dağıttığı şeklinde anlaşılır. Ancak işin özü yukarıda anlattığımız gibi içerik üreticilerinin emeklerinin karşılığını alması şeklinde gerçekleşir.

Youtube Para Kazanma Şartları Nelerdir?

youtube para kazanma sartlari

YouTube Platformu üzerinden içerik üretmeye başladığımızda içeriklerimiz arasında doğrudan reklamlar yayınlanmaz. Bu reklamların yayınlanabilmesi için uygulamanın belirlemiş olduğu şartları gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu şartlardan ilki 1000 abone sayısı ve 4000 saatlik izlenme süresidir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartları gerçekleştiren içerik üreticileri videolarını reklamlar için uygun olduğu yönünde platforma başvuruda bulunabilirler. Sonrasında uygulama yöneticilerince başvurular incelenir herhangi bir politika ihlali veya süre ve abonelik açısından bir sorun olmadığı görülürse başvurular kabul edilir.

Bu süreçten sonra videoların uzunluğuna göre Belirli aralıklarla reklamlar eklenir. Bu Reklamların bir kısmı videoların başına ve sonuna da konulur.

İzleyici videoları izlerken karşısına video ile ilişkilendirilen reklamlar gelir. Reklam gelirlerinin yüzde 45’ini YouTube firmasının komisyon ücreti olarak aldığını biliyoruz. Kalan %55’lik kısım ise içerik üreticisinin adsense hesabına aktarılır.

Bu şekilde bir ilişki ile gerçekleşen Youtube işlemleri sayesinde hem içerik üreticisi hem de platform reklam gelirleri ile kazanç elde ederler.

Gelir açısından incelediğimizde her reklamın aynı miktarda kazandırmadığını görebiliyoruz. Peki neden aynı miktarda kazanılmıyor? Hangi reklam türleri izlenme başına daha çok kazandırır? Ne kadar kazanacağımı öğrenebilir miyim?

Youtube Kazanç Hesaplama Yöntemleri

YouTube video
Youtube İzlenme Başına Ne Kadar Kazandırıyor?

YouTube‘dan izlenme başına ne kadar kazanacağımızı hesaplamak adına farklı hesaplama yöntemleri bulunmaktadır. Bu hesaplama yöntemleri kesin sonuç vermese de tahmini olarak izlenme başına kazanabileceğimiz miktarları bize gösterir.

Az önce belirtmiş olduğumuz gibi platform üzerinden yayınlanan reklamların her birinin kazanç miktarı birbirine göre farklılık gösterir. Bazı kategori türlerinde yayınlanan reklamlar izleme başına daha çok kazandırabildiği gibi birtakım reklamlar benzerlerine oranına çok daha az kazanç sağlayabilir.

Bu durumun temel sebebi reklam verenlerle ilişkilidir. Reklam veren sayısının çok olduğu ve ilginin yoğun olarak bulunduğu kategorilerde reklamlardan elde edilen gelir daha yüksek olacaktır. Rakiplerinizi geçerek reklam yayınlamayı başarabilir ve bu şekilde izlenme elde edebilirseniz içeriklerinizde yayınlanan reklamlardan daha yüksek gelir elde edebilirsiniz.

Somut bir örnekle yazmış olduğumuz durumu açıklayarak devam edelim. Bir spor kanalı ile yolunuza devam ettiğinizi varsayalım. Spor kanalları günümüzde YouTube üzerinde popüler bir yapıya sahiptir. Popüler olması aynı zamanda rekabeti de getirir.

Diğer yandan tasarlama kişisel gelişim ve eğitim gibi kategorilerde yer alan kanal sayısı spor kanallarına göre daha az sayıdadır. Bu durum avantajları meydana getirdiği gibi bazı dezavantajları da ortaya çıkarır.

Avantaj olarak incelediğimizde az rakibinizin olması ziyaretçilerin arama sonucunda sizi bulmasını kolaylaştırır. Dezavantaj durumunda da rekabetin olmaması yani popülerliğin olmaması anlamına gelmektedir. Böyle bir durumda reklam veren sayısının da az olacağı düşünülebilir. Dolayısıyla izlenme üzerinden elde edilecek gelir sayısı popülerliğin çok olduğu kanal sayılarına göre daha az olacaktır.

YouTube kazanç hesaplama konusunda birtakım siteleri kullanarak tahmini bazda ne kadar kazanacağımızı görebiliriz. Bu tür Siteler kesin bir kazanç belli etmese de kullanmış olduğu birtakım değişkenler ile kazanacağımız miktarı az çok tahminde bulunurlar. Aşağıda kullanılan değişkenler ile ilgili bilgiler aktarılmaya çalışılmıştır.

YouTube kazanç hesaplama Konusunda Görüntülenme Neyi İfade eder?

YouTube kazanc hesaplama konusunda goruntulenme neyi ifade eder

YouTube kazanç hesaplama konusunda izlenebilecek ilk yol tıklama oranına bakmaktır. Yapılan tıklama oranına göre platform içerik üreticilerine reklam komisyonunu keserek kalan kısmını aktarır.

Uygulama ile kazanmanın bir başka yolu da görüntülenme ile gelir elde etmektir. Buradaki görüntülenme kısmı videonun görüntülenmesi değil içerikte yayınlanan reklamların izlenme sayısıdır.

İzleyiciler içeriklerinizi açtığında videolar arasında çıkan reklamları izlemese bile reklamlarıyla geçirdikleri etkileşim sayesinde içerik üreticisine belli bir kazanç sağlarlar. Bu durum görüntülenme üzerinden kazanç anlamına gelir. YouTube gelir hesaplama konusunda görüntülenme üzerinden elde edilen kazançlar da göz ardı edilmemelidir.

İçerik üreticileri için 1000 izlenme ne kadarlık bir gelir kazandırır?

Bu durumu somut bir örnekle açıklamaya çalışalım. Yayınladığınız bir içeriğin gün içerisinde bin kişi tarafından izlendiğini varsayalım. Bu 1000 kişiden 1000 tanesine de reklamların gösterildiğini düşünelim. Yani bu bin kişi içeriğimizi açtı ve içeriğimizde reklamları gördü. Böyle bir durumda kazanç hesaplama işlemini nasıl yapabiliriz?

Kazanç hesaplama işlemi nasıl yapılır?

İşlemlerimizin bu kısmında yeni bir kavram öğreniyoruz. Tıklama başına oran kısaca TO kazanç hesaplama konusunda son derece önemli bir kavramdır. Vermiş olduğumuz örnekteki gösterim üzerinden bunu açıklamaya devam edelim. 1000 gösterim aldığımızı varsaymıştık. Bu 1000 gösterimi gerçekleştiren 100 kişinin yayınlanan reklamlardan bir tanesi tıkladığını varsayalım.

Böyle bir durumda tıklanma oranı 1000/100 yani %10 olacaktır. Hesaplanan gelir bu şekilde tıklama oranı üzerinden yapılacaktır.

1000 gösterim başına ödeme neyi ifade eder?

Tıklama başına ödeme yani to haricinde ayrıca platform üzerinden bin gösterim başına maliyet şeklinde de ek bir gelir kazanılmaktadır. Kısaca BGBM Olarak ifade edilen bu sistemde isminden anlaşılacağı gibi bin gösterim üzerinden yapılan ödemeler ifade edilmektedir.

YouTube kazanç hesaplama sisteminin bu bölümününde izlenmenizin mevcut gösteriminize oranla 1000 gösterime ulaştığında ne kadar kazanabileceğiniz hakkında bilgi aktarılır. Örnek olarak 200 gösterim ile 20 TL kazandığınızı varsayarsak böyle bir durumda 1000 gösterim üzerinden 100 TL kazanacağınız gibi bir anlam çıkartılır.

Youtuberlar platform üzerinden ortalama ne kadar kazanıyorlar?

Ortalama düzeyde bakarsak 2022 yılı içerisinde açıklanan rakamlar youtuberların 1000 izleme başına sadece 10 ile 12 TL arasında gelir elde ettiklerini göstermektedir. Bu gelir yalnızca izleme üzerinden verilen ücrettir. Bunun haricinde reklam tıklamalarında düşündüğümüzde elde edilecek kazan çok daha fazla olacaktır. Bu rakamları varsayarak Youtube para kazanma konusunda aşağıdaki rakamlara ulaşabiliriz.

  • 1000 izlenme sayısına ulaşan bir içerik 10 ila 12 TL arası kazanabilir,
  • Rakamlar 10.000 TL’yi bulduğunda aynı oranda 100TL ile 120 TL arasında bir gelir elde edilir,
  • İzleme Sayısına ulaşıldığında ise gelirimizin 1000 TL ile 1200 TL arasında olması beklenmektedir
  • Rakamları daha da büyüttüğümüzde 1 milyon izleme sayısına karşılık 10.000 TL ile 12.000 TL arasında bir gelir elde edileceği muhakkaktır,
  • 10 milyon izlenme sayısı ile karşılaşıldığında 100.000 ile 120.000 arasında bir kazanç mümkündür.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın