Ağaç Yaşken Eğilir Atasözünün Anlamı Nedir? Hikayesi Nedir?

Ağaç yaşken eğilir atasözünün anlamı; küçük ağaçları dilediğiniz şekilde, dilediğiniz yöne doğru büyütebilirsiniz. İnsanlar da bu şekildedir. Küçük çocukların hareketleri, fikirleri ve davranışları küçük yaştaki ortamlarına göre şekillenir. Aile, sosyal çevre gibi faktörler çocuğun yönelimini belirler. Bu atasözünde çocuk ağaçtır, eğilme ise gelecekteki davranışları ve yapısıdır.

Ağaç yaşken eğilir atasözünün anlamı çocuklar daha küçük yaşlarında iken, her çeşit bilgiye ve beceriye açtır. Bu nedenle kolay bir şekilde verdiklerimizi almaya elverişlidirler. Seneler geçip yaş almaya, büyümeye başladıklarında eğitilmeleri ve bilgi aktarımı zorlaşır.

Olgun bir fert kolay bir şekilde eğitilmez. Çünkü olgunlaşmış bir kişinin verdiğimiz bilgileri, bu yaşlarda alması hem zordur hem de bellekte kalma olasılığı azdır. Çünkü yaşı bir hayli ilerlemiş vaziyete gelmiştir. Bir başka deyişle çabuk unutabilir. Yeni bir bilgi ve davranışın öğretilmesi çocukluk döneminde başlar. Çünkü çocuklar bilgiyi, beceriyi, davranışı daha öğrenmemiştir.

Ağaç Yaşken Eğilir Atasözünün Hikayesi Nedir?

Ağaç yaşken eğilir atasözünde fertlerin yaşlarının ilerlemesi ile birlikte eğilmeleri zorlaşacağı anlatılmak istenir. Bu nedenden ötürü çocuklarımıza daha çok küçük yaşlarında ahlak, beceri, davranış eğitimleri verilmesi bu atasözü ile bize ulaştırılmıştır. Ağaç yaşken eğilir atasözü çocuklarının eğitilmesi ve işlenmesinin daha çok küçük yaşlarında başlamasını vurgular.

Eğer o çocuk küçük yaşlarında eğilmeyi veya eğitilmeyi öğrenemez ise yaşlandığında her eğilirken küçükken bunu öğrenememesinden yakınacaktır. Ağaç yaşken eğilir atasözünün hikayesi işte bu şekilde gerçek manadan mecazi anlama evrilmiştir.

Ağaç Yaşken Eğilir Sözü Kime Ait?

Ağaç yaş iken eğilir gibi önemli bir atasözümüzü İslam âlimlerinden Sâdi adıyla bilinen âlim kişi söylemiştir. Kaynaklarda bu şekilde yer almaktadır.

Ağaç Yaşken Eğilir Benzeri Atasözleri

  • Yılanın başını küçükken ezilir.
  • Ağaca çıkan keçinin dala bakan oğlağı olur.
  • Yedisinde neyse yetmişinde de odur.
  • Ağanın gözü ineği semiz eder.
  • Kart ağacın bükülmesi güç olur.
  • Yaş ağaç tez eğilir.
  • Ağaç fidan iken eğilir.
  • Yavru kuş, yuvada gördüğünü yapar.

Bu atasözleri ile cümle örnekleri:

  • Ayla bu yaştan sonra değişemez, ne demişler ağaç yaşken eğilir.
  • Basri de tıpkı annesi gibi her gün kitap okuyor. Neticede yavru kuş yuvada gördüğünü yapar.
  • Çocuğunun yaptığı davranışlar sana ve kendisine daha fazla ilerleyerek zarar vermeden önce müdahale etmelisin çünkü atalarımız ne demiş yılanın başı küçükken ezilir.
1.5/5 - (2 oy)
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın