Uyarı: 21.09.2021’de alınan karara göre pedagojik formasyon tekrar gelmiştir. Usul ve esaslar için buraya tıklayınız.
Besyo formasyon kalkmıştır. Ancak 27 Ağustos 2021 tarihinde MEB tarafından yapılan açıklamada sadece BESYO mezunları için değil, Eğitim Fakültesi dışındaki diğer bölüm mezunlarına da tekrar formasyon gelebileceğine dair açıklama yapılmıştır. Daha önceden alınan karar kapsamında Eğitim Fakültesi mezunu dışındakiler için formasyon kaldırılmış ve yerine tezsiz yüksek lisans programı getirilmişti. Halihazırda ise BESYO mezunları şimdilik formasyon alamıyor.
Formasyon Kalktı mı Yerine Ne Geldi?
Formasyon 29 Haziran 2020 tarihinde MEB tarafından alınan karar ile kaldırılmıştır. Bu kapsamda öğretmen ihtiyacının karşılanması için üniversitelerin Eğitim Fakültelerinde açılacak olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans programına katılmak gerekmektedir. Bu tezsiz yüksek lisans programı 2 yıl sürmekte olup formasyon eğitimi şeklinde yürütülmektedir. Tezsiz yüksek lisans programına kayıt olmak için üniversitelerin başvuru tarihleri kapsamında ALES ve diploma notu ortalamasının yeterliliği ile başvuru yapmak gerekmektedir. Tezsiz yüksek lisans programları hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde ücretlidir. Devlet üniversitelerinde daha düşük ücret söz konusuyken vakıf üniversitelerinde 2021 yılı itibariyle 10 bin TL dönemlik ücret talep edilebilmektedir.
Formasyon Almadan Öğretmen Olunur mu?
Formasyon almadan öğretmen olunur mu sorusu olumsuz yanıtlanmaktadır. Formasyon, eğitim fakültesi harici mezunu olanlar için öğretmenlik yeterlilik belgesidir. Bu yüzden formasyon belgesi olmadan adayların öğretmen olmaları mümkün değildir. Özellikle devlet okullarında öğretmenlik yapacaklar için formasyon belgesi gereklidir. Özel sektördeki okullar için de formasyon belgesi aranmaktadır. Eğitim Fakültesi mezunları ise formasyon almamaktadır. Doğrudan öğretmen olarak mezun oldukları için öğretmenliğe hemen başlayabilirler.
Formasyonu Olmayan Eğitim Bilimleri Sınavına Girebilir mi?
Formasyonu olmayan Eğitim Bilimleri sınavına girebilir. Ancak KPSS’deki bu bölümden yüksek puan almış olsalar bile formasyonu olmadıkları için atamaları gerçekleştirilmez. Adayların öğretmen kadrosu için MEB’e başvuru yaptıkları tarihte formasyon belgesi almaları gerekmektedir. Öğretmen adayları için KPSS’de alınan puanların geçerlilik süresi 1 yıldır. Bu süre dolmadan sınavdan sonra formasyon belgesi de alınırsa ilgili puan türü başvurular için kullanılabilmektedir. Ancak 1 yıl sonunda formasyon alınmışsa eğitim bilimleri puanı geçersiz olacağından tekrar sınava girmek gerekecektir.