Eczacı kalfası olmak için 2 farklı yol bulunmaktadır. Bu yollar şu şekildedir;
1.Eczacı Hizmetleri Meslek Yüksekokulu mezunu olmak.
- Adım 1: Lise veya dengi bir okuldan mezun olun.
- Adım 2: Üniversite sınavına girin.
- Adım 3: Üniversite sınavından söz konusu bölüm için gereken puanı elde edin.
- Adım 4: 2 yıl süren Eczacı Hizmetleri Meslek Yüksekokulundan gereken başarıyı elde ederek mezun olun.
2. Eczacı teknisyenliği için açılan kurslara gitmek.
- Adım 1: Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan “Eczacı Teknisyenliği Protokolü” çerçevesinde düzenlenen eğitimlere kaydolun.
- Adım 2: 1,5 – 2 ya da 3 ay boyunca süren bu eğitimleri gerekli başarı ile tamamlayın.
- Adım 3: Eğitimin sonunda eczane teknisyeni sertifikasına sahip olun.
Eczane kalfası olmak için bu çözüm yolları dahilinde belirtilen adımları takip etmek gerekmektedir. Eczacı kalfası en genel tanımıyla eczanedeki iş ve işlemleri yürüten personel olarak ifade edilebilmektedir. Bu işi yapabilmek için yukarıda belirtilen yolların yanında bir çözüm daha bulunmaktadır ve o da bir eczacının yanına girerek usta-çırak ilişkisi ile işi öğrenmektir. Ancak ilerleyen zamanda bu işi yalnızca Yüksekokul mezunlarının yapabileceği söylenmektedir.
Eczacı Kalfası Belgesi Nasıl Alınır?
Eczacı kalfası belgesi almak için yapılması gereken Eczacı Teknisyenliği Protokolü bünyesinde verilen eczacı teknisyenliği kursunu tamamlamaktır. Söz konusu kurslar Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği işbirliği ile düzenlenen eğitimleri kapsamaktadır. Bu eğitimler 1,5-2 veya 3 ay boyunca sürebilmektedir ve eğitimleri başarı ile tamamlayan kişiler eczacı kalfası belgesi almaya hak kazanmaktadır.
Eczacı Kalfası Ne Kadar Maaş Alır?
Eczacı kalfası maaşı aylık ortalama 3.060 TL’dir. Ortalama olarak ifade edilen bu sayı en düşük 2.820 TL iken; en yüksek 3.300 TL olabilmektedir. Bununla birlikte eczane teknisyenleri tarafından paylaşılan maaş miktarlarına göre, bu sayı 5.000 TL’ye kadar yükselebilmektedir. Bu noktada çalıştığınız eczanenin büyük bir rolü bulunmaktadır.
Eczacı Kalfası Eczane Açabilir Mi?
Eczane kalfası eczane açma gibi bir yeterliliğe ve hakka sahip olmadığından dolayı eczane açamamaktadır. Eczane açabilmek ve işletmek için eczacı olmanın şart olduğu bilinmektedir. Eczacı kalfası bir eczacı değil, eczanede çalışan bir teknisyendir. Dolayısıyla bu kişilerin eczane açabilmek gibi bir yetkisi bulunmamaktadır.
Eczacı Kalfası Ne İş Yapar?
Eczacı kalfasının yaptığı iş genel bir tanım ile eczanedeki iş ve işlemleri yürütmek şeklinde tanımlanabilmektedir. Eczacı kalfası; reçetede yazan ilaçları müşteri için hazırlamak, ilaçların kullanımına dair müşteriye bilgi vermek, eczanenin düzenini sağlamak, eczaneye ait resmi işleri takip etmek gibi görevlere sahiptir.
Eczacı kalfası tüm bunların yanında tansiyon ölçmek, kan şekeri ölçmek, gebelik testi yapmak gibi yeterlilik ve görevlere de sahiptir. Bununla birlikte bu görevlerin icrası bir eczacının gözetiminde yapılmaktadır. Bunun nedeni tüm bu durumlarda asıl sorumlunun eczacı olması şeklinde açıklanabilmektedir.