Gökkuşağı Renkleri Nelerdir? Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşağı renkleri; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor. Bu renkler Newton tarafından söylense de Newton’dan sonra mavi ile mor arasında çivit mavisi eklenmiştir. Çivit mavisi ile birlikte artık gökkuşağı renkleri 7 renk olarak kabul edilmektedir. Bu renk skalası bakılan açıya göre değişiklik göstermektedir.

Bir ışık tayfı tarafından oluşturulan gökkuşağı renkleri, yağmur damlaları ya da sis bulutlarında yansıma ve kırılma ile meydana gelen bu Işık tayfı renklerin bir yay görünümü vermesiyle oluşmaktadır. Burada özellikle gökkuşağının altından geçersen Cinsiyetin değişik gibi yanlış bir haftayı söylemekte gerekmektedir. Öyle bir durum tabii ki de yanlış bir inanıştır. Tam olarak nedeni bilinmemekle birlikte gökkuşağı renklerinin eşcinselliği temsil etmesinden dolayı böyle bir inanış olduğu düşünülmektedir.

Gökkuşağı Neden Olur?

Gökkuşağının oluşma nedeni; Yağmur damlalarına doğru bir açı ile yakalayan güneş ışınlarıdır. Su damlalarının kırılmasıyla yansımalar meydana gelir ve bu yansımalar gökkuşağını oluşturmaktadır. Bir ortamda hareket eden Işık ışınları başka bir ortamda karşılaştığında yansıdığı bilinmektedir.

Yansıma sonucunda bir ortamdan diğerine geçerken ışığın ara yüzleri geliş açısı ve döneceğiz aynı olmaktadır. Ayrıca, kırılma açısı ortamların kırılma indisleri tarafından da belirlenmektedir. Bu bakımdan incelendiğinde Doğru ışık açısı ve doğru taneciği yakalamak gökkuşağının renklerinin oluşmasında etkili olmaktadır.

Ayrıca gökkuşağının tam bir çember şeklinde oluştuğunu bilmek ve gökkuşağın görülebilmesi için güneşin ufkun üzerinde yaklaşık 40 dereceden fazla yükselmiş olmasını gerektiğini bilmek gerekmektedir. Bundan dolayı yarım çember şeklinde görülmesi normaldir.

Gökkuşağı Nasıl Oluşur?

Gökkuşağı oluşması için; Yağmur damlacıklarının yeryüzüne düşmesinden itibaren güneş ışınları bu damlacıkların üzerine vurmaktadır. Bu işin lafın oluşturduğu yansıma ve Güneş’te kırılma ile birlikte kırılması oluşmakta ve gökkuşağı olarak adlandırılan 7’deki meydana çıkmaktadır. Kısaca güneş ışınlarının kırılması ile oluştuğu bilinmektedir.

Aynı zamanda dünyayı yağan yağmur tanecikleri büyük olursa gökkuşağının görülmesi daha net ve açık olmaktadır. Aynı zamanda güneşten ışın açısı da oldukça önemlidir. Gökkuşağının oluşması için güneş ışınlarının doğru bir açıyla yağmur damlalarına denk gelmesi gerekmektedir.

Kısacası Yağmur damlalarına doğru açı ile gelmezse hiçbir şekilde gökkuşağının oluşması mümkün değildir. Bundan dolayı kesinlikle gökkuşağına her zaman yağmurdan sonra denk gelinebileceğini düşünmek yanlıştır. Etrafınızda bir gökkuşağı görüyorsanız bunun tadını çıkarın ve doyasıya izleyin.

Gökkuşağı Renkleri Neyi Temsil Eder?

Her bir renk insan toplumun farklı bir durumunu temsil etmektedir. Kırmızı yaşam, turuncu iyileşme ve gelişme, sarı Güneş, yeşil doğa, çivit mavisi uyum ve mor maneviyatı temsil ederek cart pembe ise cinselliği temsil etmektedir.

Gökkuşağında Hangi Renkler Yok?

Gökkuşağında kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, lacivert ve mor renk bulunmaktadır. Bu 7 renk dışında hiçbir renk Gökkuşağında bulunmamaktadır. Ayrıca Gökkuşağı çeşitlerine göre bu yedi rengin sayısı artık fazla olabilmektedir.

Birincil Gökkuşağı en çok görülen gökkuşağı türü olarak karşımıza çıkmaktadır.

İkincil Gökkuşağı Kırmızının iç kısmında ve mor rengin dış kısmında oluştuğu bilinmektedir. Işık olarak daha zayıf bir yansıma olması ile birlikte Kırmızı’dan Mora kadar yine aynı şekilde sıralanmaktadır. Ancak zayıf bir yansıma görülmektedir.

Küçük gökkuşakları ise yalnızca kırmızı ve yeşil den oluşan gökkuşakları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir gökkuşaklarını da iç kısımda İkincide ise kırmızı bölümünde yer almaktadır. Daha cılız bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.

İlginizi çekebilir: Gökyüzünde yıldızlar neden küçük görünür?

Gökkuşağında Neden 7 Renk Vardır?

Gökkuşağı renkleri güneş ışınlarının burun damlaları ve sis bulutları tarafından kırılarak yansıtılması ve dağıtılması nedeniyle meydana gelmektedir. Bu damlalardan oluşan daha net ve çekici Gök kuşaklarının oluşturmasında mümkün kılmaktadır. Yağmur damlaları Işık renklerini ayıran bir prizma görevi üstlenmektedir.

Işık tayfı bir yay şeklinde karşımıza çıkarak güneşin yaydığı Işık, beyaz renkli bir ışık olarak tanımlanmaktadır. Sarı gibi görünmesine rağmen aslında bütün renkleri içerisinde barındırmaktadır. Kısacası bu renkler beyazın kırılması sonucu beyazın içerisinde olan renklerin yansıması karşımıza çıkmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın