Öğrenciler Yurt Dışına Nasıl Gider? Merak Edilenler
  1. Ana Sayfa
  2. Gezi

Öğrenciler Yurt Dışına Nasıl Gider? Merak Edilenler

Öğrenciler yurt dışına nasıl gider? Sorusu, üniversite okurken veya mezun olmaya yakın kurulan hayaller çerçevesinde merak edilen bir sorudur. Öğrenci olarak yurt dışına gitmek, diğer yollar ile yurtdışına çıkmaktan daha basittir. Bu konu hakkındaki tüm detayları bu yayında ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

Öğrenci Olarak Yurtdışına Gitmek İçin Alternatifler

Aşağıdaki programlar üniversitede yurt dışına nasıl çıkılır? Sorusuna birer cevap niteliğindedir. Programlar ile ilgili detaylar ve bilmeniz gerekenler aşağıda detaylıca verilmiştir. Dilerseniz, ayrıntılara geçelim;

  1. Work And Travel
  2. Aiesec
  3. EVS(AGH)
  4. Erasmus
  5. Interrail
  6. Emmaüs
  7. Au Pair

Work And Travel

Öğrenci olarak yurt dışına çıkmak denildiğinde akla gelebilecek ilk şey ‘’Work and travel’’dır. Bu programla birlikte 3 – 4 ay süre ile Amerika’da yaşama fırsatı bulunan öğrenciler, bu süre zarfında hem çalışıp hem de gezebiliyorlar. Buradaki çalışma saatleri, sizin bulacağınız işe bağlı olarak değişebiliyor.

Saatlik 10 Dolar civarında kazanabiliyorsunuz ve boş vakitlerinizde değerlendirebiliyorsunuz. Çalış ve gez mantığı ile çalışan bu programa Word and travel organizasyonu yapan şirketler aracılığı ile katılabilirsiniz.

Şunu da belirtelim; Work and travel şartları arasında GNO 2.00 olması ve ‘’İngilizce’’ vardır. Bunlara ek olarak bir mülakat yapılıyor ve mülakatta ‘’Neden gitmek istiyorsunuz’’ sorusu soruluyor.

Aisec

Yurt dışına çıktığınızda dünya barışına katkıda bulunmak istiyorsanız ve gönüllü olarak bu kurumda staj yapmak istiyorsanız 127 ülkede yer alan Aisec şubelerine başvurabilirsiniz. Detaylar ise şu şekilde;

Aisec Başvurusu Nereden Yapılıyor?

Aisec başvurusu, AIESEC internet sitesi üzerinden yapılıyor. 18 – 30 yaş arasında yer alan insanların başvurabildiği bu programa katılabilmeniz için B1 İngilizce seviyenizin olması gerekir. Eğer, başvurunuz onaylanırsa adresinize bir davet mektubu gönderilir. Bu davet mektubu ile birlikte öğrencilerin yurt dışına çıkması daha da kolaylaşmaktadır çünkü vize işlemlerinde kolaylık gösterilmektedir.

EVS / AGH

European Voluntary Servise (EVS) diğer bir adı ile Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH), 18 – 30 yaş arasındaki bireyleri kabul eden ve gönüllü olarak projeler yürüten bir programdır. Bu programa katılmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, tamamen ücretsizdir.

EVS Başvurusu Nereden Yapılıyor?

İlk olarak bu programı yapan bir kuruluşu veya kurumu bulmanız gerekir. Faydalanabileceğiniz liste şu şekilde;

  • VOPOOL
  • Salto Youth
  • AB proje yönetimi
  • AB ilan

İlgili sitelere giriş yaparak gönüllülük projelerine başvuruda bulunabilirsiniz. Uzun veya kısa olmak üzere çeşitli projeler bulunuyor. Öğrenci olarak yurt dışına çıkmak için bu projelerden birini seçmeniz gerekiyor.

Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Yurtdışına Gitmek

Erasmus

Avrupa Birliği tarafından organize edilen ‘’Öğrenci değişim programı’’ olan Erasmus, başarılı öğrencilere uluslararası deneyimi yaşatmak ve ek olarak beceriler kazandırmak için organize edilmiş bir programdır. Erasmus programına katılabilmek için ortalamanızın 2.20 olması gerekir. Ayrıca, yapılan yabancı dil sınavlarından da yeterli puanı almanız gerekir. Bu puanın üst eşiği üniversitedeki rakiplerinize göre değişebilir.

Örneğin, bir okulda sosyoloji bölümü öğrencisiyseniz Portekiz’e gidip 1 dönem orada sosyoloji bölümünden ders alabiliyorsunuz. Tabi, bu esnada gezilerinizi de yapabilirsiniz. Erasmus ile yurt dışına gitmek başarılı bir öğrenci için mantıklı bir hareket olabilir.

Detaylı bilgi için Ankara Üniversitesi’nin hazırladığı bilgilendirmeye; buraya tıklayabilirsiniz.

Yurtdışına Çıkmak

Interrail

Yurt dışına ücretsiz nasıl gidilir? Dendiğinde akıllara gelen ilk cevaplardan birisi de Interrail’dir. Her sene öğrenciler veya gezginler tüm hazırlıklarını yapıp trenle Avrupa’yı gezerler. Bu yöntem diğer yöntemlere göre daha ucuz ve daha eğlencelidir.

Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından organize edilen ve bütün yaşlara hitap eden Interrail Pass ile bir tek biletle birçok trene binip gezi yapabiliyorsunuz.

Detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Emmaüs

Öğrenciler yurt dışına nasıl gider? Sorusu, bu program ile daha da spesifikleşip Öğrenciler Fransa’ya nasıl gider? Sorusuna dönüşüyor. Çünkü, bu program ile birlikte Fransa’ya gidip gönüllü olarak çalışıp Fransızca öğrenebilirsiniz.

Fransa’da ne kadar süre ile kalacağınız tamamen sizin inisiyatifinize bırakılmış durumda. Diğer programlara göre biraz daha özgür yapıda diyebiliriz.

Au Pair

Bu program, Uluslararası Kültürel Değişim Programı olarak da bilinmektedir. Bu programda herhangi bir ülkede sizi kabul eden aile ile birlikte konaklayabilir, misafir olabilirsiniz. En az 1 ay boyunca kalmanız gereken bu programda hem konaklayıp hem de dil eğitimi alabilirsiniz. Kanada ve ABD gibi ülkelerde bu programa dahil olmak istiyorsanız en az 1 yıl olarak şart var.

Yurtdışına Gitmek Merak Edilenler

Yurt dışına En Ucuz Nasıl Gidilir?

  • Biletlerinizi erkenden almanız durumunda daha az bilet ücreti ödersiniz. Öğrenciyken yurt dışına çıkmak zordur ancak işin mali kısmı daha da zordur.
  • İlk etapta ucuz ülkeleri tercih edin. Pahalı ülkeler sizi bir hayli zora sokacaktır.
  • Bedava veya ucuz konaklamaya çalışın. Kendinize arkadaş bulmaya çalışın.
  • Tercih edilmeyen sezonlarda seyahat edin.
  • Yurt dışında mutlaka yerel halk ile iletişim halinde olun. Problemlerinizi yerel halka danışın ve çözüm arayın.

İlk Kez Yurt Dışına Çıkacaklar Nereye Gitmeli?

Eğer, öğrenciysen üniversitenin belirlediği üniversitelere gitmekten başka çaren yok ancak daha özgür bir yapıda gideceksen Prag ve Belgrad başlangıç için harika olabilir. Buralarda yapacağınız turlar daha ucuza gelecektir.

Yurt Dışına Çıkarken Pasaport Gerçeklilik Süresi Ne Kadar Olmalı?

Yurt dışına çıkmadan önce pasaport geçerlilik sürenizin en az 6 ay olması gerekir. Aksi taktirde problemler yaşayabilirsiniz.

Pasaportun Son Kullanma Tarihi Nerede Yazar?

Pasaportun son kullanma tarihi, pasaportun arka tarafında yer alır.

içeriğimizi oylayın