Wingsuit Uçuşu Nedir? Tehlikeli Mi? Tüm Detaylar
  1. Ana Sayfa
  2. Genel Kültür

Wingsuit Uçuşu Nedir? Tehlikeli Mi? Tüm Detaylar

Wingsuit uçuşu, özel kıyafetler sayesinde yapılan serbest uçuş sporudur. Bu uçuş “yarasa adam” atlayışı olarakta bilinmektedir. Hobi yada ekstrem spor amaçlı yapılan wingsuit uçuşu, oldukça eğlenceli ve tehlikeli bir spordur. Uçuş esnasında yapacağınız küçük bir hata paraşütün açılmamasına neden olabilir. Paraşütün açılmama durumunda uçuş çok kötü sonuçlanabilir.

İnsanların uçma hayalini gerçekleştirebilecekleri tek spor dalı Wingsuit sporudur. Bu sporu yaparken kanat çırpmıyorsunuz, süzülerek iniş yapıyorsunuz. Genelde bu uçuşu kuş uçuşuna benzetiyorlar. Kuşlarda farklı olarak kanatlarınızı kullanarak daha yükseğe havalanamıyorsunuz, sadece iniş yapabilirsiniz.

Adrenalin tutkunlarının gözde sporlarından biri olan bu spor paraşütle atlamanın daha da gelişmiş ve heyecanı artırılmış bir versiyonudur. Büyük bir hızla yarık kayaların arasından geçerek dağların eteklerinden süzülerek yapılan bu spor izleyenlerin ağızlarını açık bırakıyor. İnsanların çoğu bu uçuşları imrenerek izlemektedir. Wingsuit uçuşu, spor olarak nitelendirilmekte ve adrenalin seviyesini en üst noktalarda yaşayacağınız bir spor dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu spor dalında vücudunuza kanat benzeri objeler yerleştirilmektedir.

Wingsuit Uçuşu Tehlikeli Midir?

Wingsuit Uçuşu Tehlikeli Midir?

Wingsuit uçuşu serbest uçuş ve iniş yapıldığından dolayı oldukça tehlikeli bir spor dalıdır. Bu sporu yaparken gerekli önlemlerin yanında tecrübeli olmakta önemlidir. Çünkü bu sporun yaparken yapacağınız en küçük bir hatanın geri dönüşü bulunmamaktadır. Yer çekiminden dolayı atlayıştan sonra hızlı bir şekilde yere süzülmeyi sağlayan bu kıyafetten daha önemli bir şey varsa o da paraşüttür. Çünkü ne kadar yavaş süzülseniz de paraşütünüzün açılmama durumunda hiçbir anlamı kalmıyor.

Bu spor profesyonellerin yaptığı bir spor türüdür. Saatte 150 – 200 kilometre hızla iniş yapıldığından amatör sporcular için büyük risk taşımaktadır. Özellikle denge kaybı, kanatlardaki sorunlar ya da en kötüsü paraşütün açılmaması ölümle sonuçlanmaktadır. Bundan dolayı bu sporda konsantrasyon çok önemlidir. Birkaç saniyelik konsantrasyon kaybı dengenizi kaybetmenize neden olabilir bu durumlarda profesyonel olmakta işe yaramayabilir.

Wingsuit
Wingsuit sporunu, eğitim almayanların yapması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Dünya genelinde günümüze kadar bu sporda yaşanan aksaklıklar ve kazaların sonucunda yaklaşık 280 kişi hayatını kaybetti. Bundan dolayı bu sporu yapacaksanız profesyonel eğitimlerden eğitimler alarak yapmalısınız.

Wingsuit Flying Hakkında Genel Bilgiler

Wingsuit sporunun tarihi 100 yıl öncesine dayanmaktadır. 1912 yılında ilk kez mucit Franz Reichelt kendi diktiği kanatlarıyla Eyfel kulesinden atlıyor ve ne yazık ki başarısız oluyor. Bu atlayış başarısız bir atlayış gibi görünsede gelecek nesil için büyük bir ilham haline gelmiştir.

Wingsuit Uçuşu

1930 yılında ise uçma hayalini gerçekleştirmek isteyen kişiler tarafından sayısız kez denemeler yapılıyor. Bu denemeleri çoğu ölümle sonuçlanıyor. Bu denemelerin sonucunda yeni kanat tasarımları geliştiriliyor ve geleceğe ışık oluyor. 1994 yılında modern paraşütçü Fransız asıllı Patrick de Gayardon günümüzde halen kullanımda olan ilk Wingsuit versiyonlarını geliştirdi. Patrick de Gayardon ve Mont Blank inanılmaz uçuşlara imza atmayı başardılar.

thumbnail
Önerilen Yazı
Hurling nedir? Hurling Sporu Nasıl Oynanır?

Bu spora yıl geçtikçe ilgi daha çok artıyor, farklı farklı tasarım giysilerle bu sporu daha güvenli hale getirmeye çalışıyorlar. Günümüzde dağdan atlayış rekoru Kolombiyalı bir paraşütçü olan Jhonathan Florez adlı kişiye aittir. Bu adam 11.358 metreden yaptığı atlayış 9 dakika 6 saniye sürmüştür.

içeriğimizi oylayın