Ekolojik Yaşam Nedir? Ekolojik Yaşam Rehberi

Ekolojik yaşam, doğanın korunduğu ve ona saygı ayrıca sevgi çerçevesinde davranıldığı tahribata uğratılmayan bir doğal sistemini ifade eden hayat tarzıdır. Tüm canlıların gözetildiği onlara kesinlikle zarar görebilecekleri bir koşul yaratmamayı esas alır.

Tüm unsurlar bir arada ve sağlıklı bir biçimde yaşarlar ve her şey birbirine nedensellik içerisinde bağlıdır. Bir bitkiye verilen zarar yarın bir gün insan yavrusunu olumsuz etkileyebileceği için bütüncül bir felsefi düşünceyi temel almıştır. Beslenme, tüketim kültürü gibi konularla ilgilenir.

Ekolojik Yaklaşım Nedir?

Ekolojik yaklaşım, bir nevi sistem teorisini baz alarak varlıklar arası ilişkilerin bütünleşimine odaklanır. Burada temel alınan nokta ilişkiler arası bağlamdır yani doğadır. Onun korunması ve barış içinde yaşanması gerektiği vurgulanarak gerek insan veya diğer tüm canlıların etkileşimini açıklamayı hedefler. Mesleki anlamda incelendiğinde odağı birey ve çevre uyumundaki ortaklıkların keşfedilmesidir. Böylelikle makro bir tavır takınarak çeşitli fiziki ve beşeri sorunlara bir çözüm getirmeyi amaçlar.

Ekolojik Yaşam

Ekolojik Yaşam İçin Bireysel Olarak Ne Yapılabilir?

Ekolojik yaşam için bireysel olarak, çevreyi koruma bilinci geliştirilip organik yönelime geçilebilir. İnsanlar bunun ne demek olduğunu çok fazla bilmedikleri için onlara zor bir tarz gibi gelebilir ancak öyle değildir oldukça işe yarar ve gelecek nesilleri tüm risklerden koruyan bir biçimdir.

Kentte ekolojik hayat için örnek vermek gerekirse; özel araç yerine toplu taşıma kullanmak veya yürüyüş yapmak gibi aktiviteleri tercih etmek kadar basittir. Yiyeceklerin GDO’suz olmasına dikkat etmek de bunlardan birisidir ve doğacak bebeklerin gelişimini pozitif yönde etkiler. Detaylandırmak gerekirse ekolojik yaşam örnekleri şu şekildedir:

  • Yürüyüş yapmak.
  • Sürdürülebilir ulaşım: Halka açık toplu taşıma sistemlerinin geliştirilmesi, bisiklet yollarının yaygınlaştırılması ve yaya dostu kaldırımların oluşturulmasıyla motorlu araç kullanımının azaltılabilir.
  • Köylere yönelmek: Köylerde, endüstriyel üretimden olabildiğince uzak, kendi yetiştirdiğimiz besinler ile hayatımızı sürdürmek. Teknolojiyi günlük yaşantımızda kullanmak ama büyük şehirde yaşamanın zorluklarından korunmak.
  • Plastik içeren pet maddeler kullanmamak: Tek kullanımlık plastiklerden
  • Çöpleri türüne göre ayırmak: Etkili geri dönüşüm programları, organik atıkların kompostlanması veya biyogaz üretimi gibi sürdürülebilir atık yönetim sistemleri kurularak atıkların azaltılması hedeflenebilir.
  • Ekolojik ürünler tüketmek.
  • Geri dönüşüm: Şehirlerde giderek yaygınlaşan geri dönüşüm konteynerleri sayesinde, atıklarımızı türüne göre ayırarak doğaya karışmalarını engellemek ve tekrar kullanımlarını sağlamak.
  • Poşet yerine bez torba.
  • Kimyasal içermeyen bulaşık, çamaşır vb. temizleme suları kullanmak.
  • Parfüm ve paraben içermeyen kozmetiğe yönelmek.
  • Evde fesleğen ve nane yetiştirmek.
  • Balkonda küçük saksılarda bazı sebzeleri yetiştirmek.

Görüldüğü üzere ekolojik yaşama geçmek her bireyin hayatında bilinçlenme yönünde oldukça etkili olmaktadır. Kişisel zaaflar uğruna doğanın katledildiği ve tahribata uğratıldığı bir dünyada kimse çocuklarını büyütmek istemez. Bu yüzden içinde yaşanılan sisteme karşı daha anlayışlı ve saygılı olmak gerekmek bunun için de kaynakların iyi kullanımı aşılanmalıdır. Ekolojik dönüşüm sağlayabilen bir toplum, hem daha sağlıklı yaşayacak hem de doğanın varlığının farkına varacaktır.

İlgili içerik: Çevre Etiği ( Ekolojik Etik ) Nedir?

Ekolojik Hayatın Amacı Nedir?

Ekolojik hayatın amacı, tüm canlıların bütüncül bir biçimde birbirlerini gözeterek ve zarar vermeyerek yaşamasını esas alır. Küreselleşen dünyada her şeyin bir risk faktörü olması insanları ve onların çocuklarını endişe içinde bırakmaktadır.

Kaynakların fütursuzca tüketimi ve bilinçsiz tahribat sonucunda dünya yaşanılacak bir yer olmaktan çıkmak üzere olduğu için bu stil böyle bir sonucu engellemeyi hedefler. Bunun için olabildiğince doğal olanı koruma altına alarak geri dönüşüm ve tasarruf sağlanmaya çalışılır. Küresel ısınma ve ozon tabakasının delinmesi gibi tehditler iyi bir hayatın önünde engeller gibi görünse de topluluklar bu olumsuzluklara kendileri yol açtıkları gibi çözümün sağlayıcısı olarak organik ve sağduyulu bir yaşama geçmelidir.

Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ne yapıyor?

Ekolojik yaşamı destekleme derneği, çevresel yaşam bilincinin oluşması için çabalar. Fiziki ve doğal hayatı korumaya onu daha iyi bir hale getirmek için insanlarda duyarlılık oluşturur. Böylelikle denge oluşur ve geri dönüşüm sağlanarak nesillerin daha güzel bir ekosistem içerisinde büyümesi sağlanır. Organik dengenin bozulması ile ortaya bir sürü problem çıkmıştır ve bunların çözümü için işbirliği yapan topluluk her geçen gün daha huzurlu bir ortam için çaba göstermektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın