İntihal Raporu Nedir? 9 Adımda İntihal Raporu Alma

İntihal raporu, akademik çalışmaların benzerlik oranını gösteren ve Turnitin gibi programlardan temin edilen benzerlik belgesidir. Bu sistem ile birlikte çalıntı olan ödevler, tezler veya makaleler raporda görünmektedir. Ücretli ve ücretsiz programlar aracılığı ile elde edilen bilen rapor; tez, ödev veya makale gibi akademik çalışmaların benzerlik oranını göstererek akademik etik kurallarına uymanızı sağlamaktadır. Bu nedenle de herhangi bir akademik çalışma yapıldığında ve teslim edilmeden önce benzerlik raporu ile birlikte intihal oranı kontrol edilmelidir.

Örneğin A sitesinden %15 alıntı, B sitesinden %7 alıntı gibi detaylar sunarak intihali tespit etmektedir. Bu nedenle de akademide kullanılmaktadır.

İntihal Raporu Nasıl Alınır?

  1. İntihal raporu almak için ilk olarak Turnitin programına giriş yapılmalıdır.
  2. Daha sonra sınıfın bağlantısına tıklayınız ‘’Class name’’ yazan bölüme.
  3. Karşınıza ödev yükleme alanı çıkacaktır. Buradan ‘’Submit’’ seçeneğine tıklayın.
  4. Bu aşamadan sonra karşınıza ödev yükleme alanı gelecektir.
  5. First name ve last name, isim ve soyisim bölümlerini doldurduktan sonra ‘’Submission title’’ alanına makale veya tez başlığınızı yazın. Choose from this computer seçeneğinden bilgisayarınızda olan çalışmayı yükleyin.
  6. Bu aşamalardan sonra ‘’Upload’’ butonuna tıklayarak yüklemenizi gerçekleştirin.
  7. Karşınıza ‘’Confirm’’ butonu gelecektir. Tıklayın ve ilerleyin.
  8. Son aşamada ise sonuç karşımıza çıkacaktır. Elbetteki biraz süre geçmesi gerekir.
  9. İntihal raporu almak için tekrar ödev yükleme alanına gelin. ‘’Submit’’ seçeneğinin yan tarafında yer alan ‘’View’’ seçeneğine tıklayın raporunuzu alın.
benzerlik raporu alirken dikkat edilmesi gerekenler
Turnitin İntihal Raporu Nasıl Alınır?

Benzerlik Raporu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Benzerlik raporu alma işlemi için ilk olarak Turnitin ve iThenticate programlarının kullanılması gerekmektedir.
  • Ücretsiz intihal programlarının kullanılmaması gerekmektedir.
  • Eserin intihal programı veritabanına kaydedilmemesi gereklidir.

İntihal Raporu Nereden Alınır?

İntihal raporu almak için genel olarak Turnitin programı kullanılmaktadır. TT Akademi gibi birçok platform, sizlere Turnitin intihal raporu alma gibi hizmetler sunmaktadır. Genel olarak 10 dakika içerisinde alınan raporlar ile birlikte tez veya makalenizi teslim etmeden önce kontrol gerçekleştirebilirsiniz. Başarılı akademik işler için intihal tespit işlemi mutlaka yapılmalıdır.

Özel bir sistem ile intihal testi yapılan dosyalar Turnitin sistemine kaydedilmez. Bu nedenle intihal raporu alan kişinin çalışması sisteme kaydedilmeden raporu alınır. Daha sonra ilgili akademisyenlere götürüldüğünde ise Turnitin programına hiç girmemiş gibidir.

İntihal Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

İntihal tespit için Turnitin gibi programlar kullanılmalıdır. Turnitin gibi programlar aracılığı intihal oranınızı öğrenmeniz mümkündür.

İntihal Raporu Ne Kadar Sürede Çıkar?

İntihal raporu, 15 dakika içerisinde çıkmaktadır. Tez veya makalenin uzunluğuna bağlı olarak bu süre değişebilmektedir. Örneğin, 1000 kelime altında bir içeriğin raporu 5 dakikada alınırken 10.000 kelime üzeri bir içeriğin raporu 15 dakikada alınmaktadır.

İntihal Raporu %100 Benzersiz Ne Demek?

İntihal raporu %100 benzersiz, içerikte hiçbir şekilde intihal olmadığı anlamına gelmektedir. Benzersiz ödev, tez veya makaleler, akademik etik açısından uygundur.

İntihal Raporu Kaç Olmalı?

İntihal raporu intihal oranı %20 oranı veya altı olmalıdır. Tez veya makalelerde izin verilen oran bununla sınırlıdır. Enstitü veya üniversitelere göre bu oranda küçük değişiklikler olabilmektedir.

İntihal Oranı Neden Yüksek Çıkar?

  • İntihal oranının yüksek çıkması bir metnin olduğu gibi çalışmaya eklenmesinden kaynaklıdır.
  • Herhangi bir web sitesinden kopyala yapıştır ile alınan metinler.
  • Kitaplardan doğrudan yapılan alıntılar.
  • Tez, ödev veya makalelerden direkt alıntılar.

Bu gibi problemleri önceden tespit etmek için intihal tespit araçları kullanılmalıdır. Yapılan testler sonucunda intihal oranı tespit edilir ve intihal düşürme yapılır.

İntihal Oranı Düşürme İçin

İntihal oranı raporu aldığınızda renkler ile intihal oranınız belirtilmiştir. Bu aşamadan sonra özgünleştirme yapmanız gerekmektedir. Referans numaralarına bakarak tekrar revize ederek içeriği özgünleştirmeye çalışın.

Akademide İntihal Oranı Kaç Olmalı?

Genel olarak akademide intihal oranı %20 olmalıdır. Enstitü veya üniversitelerin kılavuzlarına göre bu sayıda küçük değişiklikler görülebilir.

Akademik Etik İçin İntihal Raporu Şart

Turnitin intihal raporu, sizi akademik suçlardan koruyarak etik kurallarına uygun olmanızı sağlamaktadır. Herhangi bir akademik çalışmada intihal çıkmaması için mutlaka intihal raporu alınmalıdır. Raporu aldıktan sonra etik kuralları çerçevesinde özgünleştirmeler yapılabilmektedir.

Yazı Kaynağı: https://teztarama.com/

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

“İntihal Raporu Nedir? 9 Adımda İntihal Raporu Alma” üzerine bir yorum

  1. Günümüzde akademide intihal ciddi bir etik problemi haline geldi. Bundan dolayı da intihal raporu almak şart diye düşünüyorum. Ödev, tez, makale veya diğer türlü eserlerde yayından önce mutlaka benzerliğin tespit edilmesi gereklidir. Bundan dolayı da bu konu göz ardı edilmemelidir. Çok önemli bir konudur ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu güzel yayından dolayı da sizlere teşekkür ediyorum.

    Yanıtla

Yorum yapın