Kireç Taşı Asit Mi Baz Mı? PH Değeri Kaç?

Kireç taşı sulu çözeltilerine hidroksit iyonu bıraktığından dolayı baz olarak bilinmektedir. Bu taş genellikle foraminifera, yumuşakçalar ve mercan gibi deniz canlılarının iskelet parçalarından oluşmaktadır. Kimyasal formülü CaCO3 olan bu taş bir karbonat tortul kayaçtır ve tortul kayaçların yaklaşık %10’unu oluşturmaktadır. Kireç taşlarının başlıca maddeleri kalsit ve aragonit minerallerdir. Kalsit ve aragonit kalsiyum karbonatın farklı kristal formlarıdır.

Kireç Taşı PH Değeri Kaçtır?

Kireç taşı pH değeri 12,3 olarak bilinmektedir. Bu da kireç taşının bir baz olduğunu ifade etmektedir. Çünkü pH değeri bir maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu anlamaya yarayan değerdir. Bu değerin açılımı “Power of Hydrogen” yani “Hidrojenin Gücü” olarak ifade edilmektedir. Bunun nedeni maddelerin sulu çözeltilerinde ortaya çıkan iyonlarla ilgilidir. Asitler sulu çözeltilerine hidrojen iyonu verirken bazlar hidroksit iyonu vermektedir.

Maddelerin asit mi baz mı olduğu işte bu şekilde yani sulu çözeltilerine bıraktıkları iyonlara bakarak anlaşılabilmektedir. Ancak bu yöntem kolay ve hızlı bir yöntem değildir. Bu nedenle pH değerine başvurulmaktadır. PH değeri bilinen bir maddenin asit mi yoksa baz mı olduğunu anlayabilmek için pH sistemini bilmek gerekmektedir. Bu sisteme göre pH değeri 0 ile 7 arasında olan maddeler asit, 7 olan maddeler nötr, 7 ile 14 arasında olan maddeler ise baz olarak gruplandırılmaktadır.

Kireç Taşı Nötr Mü?

Kireç taşı nötr olmak için gereken özelliklere sahip olmadığından dolayı nötr değildir. Nötr bir maddenin başlıca özellikleri pH değerinin 7 olması ve asitlerle bazların sahip oldukları özelliklere sahip olmamasıdır. Söz konusu madde ise bazların sahip olduğu özellikleri sergilemektedir ve pH değeri de 12,3 olarak bilinmektedir.

Kireç Taşı Kullanım Alanları Nelerdir?

Kireç taşı kullanım alanları oldukça geniştir. Bir yapı malzemesi olan betonun temel bileşeni yani portland çimentosu olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında yolların yapımında katkı maddesi olarak ve kaya bahçelerinde dekoratif bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Elbette kireç üretimi için kimyasal bir ham madde olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca diş macunu ve boya gibi ürünlerde dolgu maddesi ve beyaz pigment olarak kullanımı da mevcuttur.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın