Verimli Ders Çalışma Teknikleri | 7 Etkili Püf Noktası

Verimli ders çalışma teknikleri ile, aynı sürede daha fazla bilgi öğrenebilir ve ders çalışmaktan en yüksek verimi alabilirsiniz. Size hazırladığımız ders çalışma teknikleri ile alacağınız verimi artıracak ve daha başarılı olacaksınız.

Ders çalışma, başlı başına disiplindir. Bu nedenle aşağıda belirtilen maddeleri dikkate alırken disiplin çerçevesinde hareket etmelisiniz. Dilerseniz, nasıl ders çalışılır? sorusunun cevabını hep birlikte öğrenelim:

Nasıl Doğru Ders Çalışılır?

Nasıl ders çalışılır? dendiği zaman öğrencilerin korkulu rüyası olan sınav zamanı en dikkat edilmesi gereken sorulardandır. Motivasyon eksikliği yaşıyorsanız öncelikle odaklanmak için gereken tüm ortamı hazırlamanız gerekir. Karnınızın aç olmaması ama tıka basa dolu olmaması da burada çok önemli bir husustur.

Genç insanların en zinde oldukları zaman kahvaltıdan sonra sabah ve öğle saatleridir. Sizin de kendinize uygun olan saat dilimini seçerek işe başlamanız verimli ders çalışma yöntemlerini uygulamaya başlamanız için önemlidir. Detaylara baktığımızda şunlar söylenebilir;

  1. Kahvaltı yapın
  2. Erken uyuyun
  3. Çalışma konusunu önceden seçin
  4. Haftalık plan yapın
  5. Zaman dilimini ayarlayın
  6. Çalışma ortamını düzenleyin
  7. Odaklanın

1. Kahvaltı yapın

Ders nasıl çalışılır diye sorguluyorsanız sağlam kafanın güçlü vücutta bulunduğunu unutmayın. Bu yüzden muhakkak sağlıklı besinler ile beslenerek çok abartmadan sofradan kalkıp çalışma odanıza gidin ve işe koyulun. Örnek vermek gerekirse; molalar için yanınıza meyve veya fındık, fıstık gibi yemişler alarak hafif atıştırmalıklı bir ara öğün ile daha fazla motive olursunuz.

2. Erken uyuyun

Uyku düzeni, tek başına bir ders çalışma tekniği sayılmasa da, gün ışığından en çok verimi almak ve gününüzü öldürmemek için çok önemlidir. Akşam 23.00-00.00 arası yatıp sabah 7.00 – 8.00’da uyanmak idealdir.

Kesinlikle gece 3 veya 4 gibi dilimlerde yatağa girmeye çalışmayın. Hem mental sağlığınız hem de ders isteğinizi baltalayan bir durum olacağı için kendinize değer verin. Ruh ve bedenin kuvvetli bir biçimde olması başarınızı daha fazla arttıracaktır.

3. Çalışma konusunu önceden seçin

Sözel mi yoksa sayısal ağırlık şekilde mi çalışacağınızı önceden program haline getirin ki kafanız karışmasın. Birçok konu arasından hangileriyle başlayıp hangileri ile devam edeceğinizi önceden bilmek, çalışma hızınızı artıracaktır.

Düzenli Ders Çalışma ve Disiplin
Düzenli ders çalışma, disiplin ister.

4. Haftalık plan yapın

Hayatınızı hedefler belirleyerek ilerletmeniz daha çok motive olmanız ve kendinizi hazır hissetmenizi sağlayacaktır. Bir deftere her haftanın günlerini bölerek ne yapacağınızı yazın ve o zamana özgü işiniz belli olsun ki yaptıkça tik atarsınız ve özgüveniniz gelir. Etkili ders çalışma yöntemleri arasında, planlı ve düzenli çalışmak en önde gelen kurallardandır.

5. Zaman dilimini ayarlayın

Nasıl ders çalışılır dediğiniz anda aklınıza gelmesi gereken en önemli konu bunun hangi saatte gerçekleşeceği olmalıdır. Herkesin zihninin açık olduğu dilim farklı olduğu için nasıl ders çalışılır? dediğiniz noktada size göre ayarlayacağınız bir stile ağırlık verin. Verimli ders çalışma için tek bir formül olmadığı gibi, herkesin gün içinde verim aldığı zaman dilimleri de farklıdır.

6. Çalışma ortamını düzenleyin

Gereksiz eşya ile dolu bir mekânda odaklanmak ve çalışma isteğinin gelmesi çok güçtür. Motivasyon tamamen düşer ve ilgi başka şeylere kaymaya başlar. İşte tam da bu sebepten dolayı mümkün olduğunca sadece ihtiyacınız olan materyallerin önünüzde olmasına özen gösterin. Daha sonra, verimli ders çalışmanın nasıl kendiliğinden geliştiğini göreceksiniz.

Ders Çalışma Masası

Ders çalışırken omurganızın zarar görmemesi için, mutlaka ergonomik yapıda bir ders çalışma masası ve ders çalışma sandalyesi kullanmanızı öneriyoruz. Fizyolojinize uygun olmayan ortamlarda ders çalışmak, vücudunuzu yoracak, daha klısa sürelerle ders çalışmak zorunda kalmanıza neden olacak ve veriminizi düşürecektir.

7. Odaklanın

Verimli ders çalışma esnasında en çok dikkat edilmesi gereken nokta kendinizi derse hazırlamak için telkin etmeniz ve odağınızı belirlemeniz olacaktır. 20 dakika çalışıp 1 saat ara vermek çok yanlış olacağı gibi ve en sık yapılan hatalardan biri olması da öne alınarak aralıkları sizin belirlemeniz ona göre iş yapmanız gerekir. Bunun için 60 dakika oturuyorsanız 5 dakika molaya girebilirsiniz.

Evde Nasıl Ders Çalışılır?

Evde ders çalışma teknikleri ile, alıştığınız zaman en çok seveceğiniz aktivitelerden birisi olacak ve hayatınıza bir düzen kurabileceksiniz. Öncelikle başarılı bir öğrenci olmak herkesin hayalidir ve bunun için çok emek harcamak gerektiğine inanılır. Hâlbuki düzenli bir program sizi en yüksek notları alan kişi yapabilir buna emin olun.

Her gün için ayrı bir evde ders çalışma programı belirleyip belli saatler içerisinde ona odaklanın. Her çalışma oturumunuzda farklı bir konuya odaklandığınızda etkili ve verimli ders çalışmanın olumlu sonuçlarını almaya başladığınızı göreceksiniz.

Ayrıca sakın ola ki ders çalışma motivasyonu düştüğünde “yapamıyorum” psikolojisine girmeyin. Herkes sizin geçtiğiniz yollardan geçiyor ve zorlanıyor; bunu unutmadan düşen moralinizi 1-2 günlük molalar ile düzeltip kaldığınız yerden devam edin.

Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Maddeler Halinde

Nasıl ders çalışılır? sorusu lise veya üniversite sınavına girecek olup veya kendi okul imtihanından geçmek isteyenlerin kabusu gibi görünür. Paniğe kapılmayın ve bazı tüyoları kaparak verimli ders çalışmaya başlayın.

İlk olarak herkesin bazı sevdiği ve sevmediği alanlar olduğunu bilmelisiniz ve tek bir tarafa ağırlık verme yanlışından dönmelisiniz. Bunun ne şekilde gerçekleşeceğini soruyorsanız akılda kalıcı ders çalışma teknikleri şu şekildedir:

  • İyi hissettiğiniz bir ortama geçmek
  • Sessizlik
  • Odaklanmak
  • Haftalık ders planı yapmak
  • Sözel ve sayısal dağılımını eşit yapmak
  • Ders esnasında abur cubur yememek
  • Telefonu kapatmak veya başka bir yere saklamak
  • Kısa çalışıp uzun mola vermemek
  • Sıkılsanız bile zamanla bu hissin geçeceğini bilerek devam etmek
  • Kendini sürekli telkin etmek ve başarılı olacağına inanmak
  • Gereken materyaller dışında masada bir şey bulundurmamak
  • Ders dışında bir şey düşünmemek (örn, gireceğiniz sınav için kaygı duymamak)
  • Pes etmemek

Nasıl ders çalışılır? diyorsanız bunları bilmenizin son derece mühim olduğunu bir kez daha hatırlatmak yerinde olacaktır. Çoğu kişi verimli ders çalışma pratiklerinden daha 1-2 gün içinde sonuç almak istediği ve hemen bıraktığı için kaybeden olmaktadır.

Siz bunlardan biri olmamak için iyi ve güzel şeylerin zamanla karşılık bulduğunu bilerek sakın ola ki pes etmeyin sıkıcı gelse dahi devam ettikçe başarıyı ve mutluluğu tadacaksınız.

Başarılı Olmak İçin Günde Kaç Saat Ders Çalışılmalı?

Ders çalışma, günde en az 1 saat çalışarak başarı getirir ve sınavlarda yüksek not alabilirsiniz. Bu altın kuralı sakın unutmayın. Öğrenme konusunda herkesin bünyesi ve algı seviyesi farklı olduğu için kimisi günde 20 dakika tekrarlar ile de iyi bir duruma gelebilmektedir. Önce kendinizi bazı testlere ve imtihanlara sokun ki ona göre bireysel bir program oluşturabilesiniz.

Bunun yanında unutulmaması gereken başat unsur, verimli ders çalışmanın her gün tekrarlanan bir iş olmasıdır ve mola saatine kadar konu başlığının da içinde olduğu bir haftalık liste yaparak planlı bir öğrenci olmanız gerekir.

Ders Çalışma Ortamı Nasıl Olmalı?

Ders çalışma ortamı, bir kere masanızda konu dışındaki tüm materyallerin temizlenmesi ve kaldırılması gerekmektedir. Odanızın dağınık olmaması ve dikkat dağıtıcı hiçbir şeyin yanınızda bulunmaması önemlidir. Bunun için de 1 saat öncesinden hedeflediğiniz programa uygun hazırlıklar ve düzenlemeler yapmanız önerilir.

Arada sırada mekânsal değişiklikler yaparak bünyenizi şaşırtabilirsiniz. Bunun önemi, sınava girmeniz gereken binaların ve mekanların alıştığınız yerlerden farklı olacak olmasıdır. Böylece, farklı bir mekanda sorulara çözüm üretmeniz istendiğinizda buna hazırlanmış olursunuz.

Birçok öğrencinin sınava girmeden önce çok iyi dereceler yapıp seviye belirleme günlerinde kaygılandığı görüldüğü için size verdiğimiz bu püf noktaların denenmiş ve onaylanmış olduğunu unutmayın.

Ders Çalışma Müziği Nasıl Olmalı?

Ders çalışma müziği, sessiz ortamlarda çalışamayan öğrenciler için odaklanmaya yardımcı olabilecek türden müziklerdir. Bu müziklerin dikkat dağıtıcı ve çok yüksek sesli olmaması gerekir. Ambiyans, doğa sesleri, enstrümental müzik ve klasik müzik size çok yardımcı olacaktır. Örneğin, Sebastian Bach’tan Air on G String son derece güzel bir çalışma müziğidir:

YouTube video

Sabah Hangi Saatlerde Ders Çalışılmalı?

Sabah ders çalışma saatleri, genel olarak örneklendirmek gerekirse işe yarayan ve tespit edilmiş olan aralıklar 7.00 ile 12-00 arasındadır. Dershaneler ve kursların da genelde bu zamanlarda konu işlediği bilinmektedir. Siz de kendinize bir program oluştururken eğer gündüz insanıysanız buna dikkat etmeniz tavsiye olunur.

Eğer ki ikinci veya akşamı tercih edecekseniz çok geç olmamasına özen göstermeniz uyku düzeninizi bozmamanıza yarayacaktır. Uykuluyken verimli ders çalışmanız, kendinizi zorlasanız da maalesef mümkün değildir. Bu yüzden planlama yaparken bünyenizi yormamaya bir öğrenci olarak kendinize çok yüklenmemeye gayret edin.

Özellikle, nasıl ders çalışılır diyenleriniz için en önemli şart bireysel olarak benliği boğucu bir psikolojiye sokmamak ve dünyanın sonu olmadığını bilmek olacaktır. Ders çalışma saatleri hakkında sorularınız varsa, yorum olarak bize yazabilirsiniz.

Verimli ders çalışmak için ne yapmalıyız?

Etkili ders çalışma yöntemleri, yukarıda belirttiğimiz maddelerdir. Ancak kısaca anlatırsak, uykunuza, beslenmenize dikkat etmeli belirli bir programa bağlı kalarak çalışmalısınız.

Nasıl daha hızlı ve verimli ders çalışılır?

Daha hızlı ve etkili ders çalışmanın en iyi yolu, odaklanmaktır. Odaklandığınızda, çalıştığınız konuyu daha iyi kavrayacak ve tekrar tekrar çalışmanız gerekmeden soru çözmeye geçebileceksiniz.

Günde kaç saat ders çalışılır?

Günde kaç saat ders çalışacağınız tamamen size kalmıştır. Çalışmak zorunda olduğunuz konu sayısı, önünüzde olan süre ve motivasyonunuz burada çok önemlidir. Ancak yine de, günde aralıklı olarak 8 saat ders çalışmak çok verimli olacaktır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın