Pdr Mi, Sosyal Hizmet Mi, Psikoloji Mi Hukuk Mu?

Psikoloji ve hukuk eşit ağırlık bölümleri içerisinde en çok tercih edilen bölümlerdendir. Her iki bölüm de iş imkanı oldukça fazla olan ancak kendine göre zorlukları olan bölümlerdir.

Hukuk bölümünden mezun olanlar avukatlık, hakimlik ya da savcılık, noterlik ve akademisyenlik gibi pek çok farklı meslek koluna yönelebilirler.

Hukuk bölümünün en büyük dezavantajları bölümün çok ağır olması ve mezuniyetin ardından hemen çalışma hayatına atılmanın mümkün olmamasıdır. Hukuk fakültesini bitiren kişilerin hemen avukat olarak görev yapmaya başlamaları mümkün değildir, bir yıl süren bir staj döneminin sonunda baroya kaydolarak avukat olarak görev yapmaya başlayabilirler. Bu staj döneminde stajyerler ücret alamaz. Hukuk bölümünün en büyük avantajı mezunlarının kendi işlerini kolayca kurma olanağına sahip olmasıdır.

Psikoloji de tıpkı hukuk gibi iş imkânı oldukça geniş bir bölümdür. Psikoloji mezunları özel kurumlarda ve kamu kuruluşlarında geniş imkanına sahiptir. Ancak Psikolog olarak danışmanlık verebilmeleri için Klinik psikoloji ya da benzer bir alanda yüksek lisans eğitimi almaları gereklidir. Alanında eğitimine devam ederek uzmanlaşan psikoloji mezunları okullarda, hastanelerde, bakanlıklarda, özel kurumlarda görev alabilir.

Psikoloji Mi PDR Mi?

Psikoloji ve PDR bölümleri ilk bakışta benzer bölümler gibi görünse de, iş alanları farklılaşmaktadır. PDR mezunları rehber öğretmen olarak görev yapabilir, bu alanda son yıllarda atama sayısı oldukça artmıştır. Ayrıca PDR mezunları özel eğitim kurumlarında da iş bulabilmektedir ve dört yıllık lisans eğitiminin ardından iş bulma olanakları vardır. Psikoloji mezunlarının danışmanlık verebilmesi için özel bir alanda yüksek lisans yapması gereklidir. Bu nedenle eğitimleri daha uzun sürmektedir. Ancak kendi işlerini kurma olanakları PDR mezunlarına göre daha fazladır.

Hukuk Mu Sosyal Hizmet Mi?

Sosyal Hizmet bölümden mezun olan kişilere verilen unvan sosyal hizmet uzmanıdır. Sosyal hizmet uzmanları pek çok kamu kurumunda ve bazı özel kuruluşlarda çalışabilir. Cezaevleri, huzurevleri, Bakanlıklar, Devlet Planlama Teşkilatı, Çocuk Esirgeme Kurumu, Sosyal Sigortalar gibi pek çok kurumun bünyesinde sosyal hizmet uzmanları görev yapmaktadır. Bu nedenle kamuda çalışmak isteyen kişiler için uygun bir bölümdür. Ancak sosyal hizmet uzmanlarının mesleklerini serbestçe icra etme olanağı oldukça kısıtlıdır.

Hukuk bölümünün puanları genel olarak Sosyal Hizmet bölümlerinden çok daha yüksektir. Bu nedenle Hukuk kazanmak daha zor olabilmektedir. Hukuk bölümünün Sosyal Hizmet bölümüne göre avantajı mezunlarının kendi işlerini serbest olarak icra etme olanağının daha fazla olmasıdır. Ancak hukuk bölümünün kamu atamaları Sosyal Hizmet bölümüne göre çok kısıtlıdır.

Psikoloji Mi Sosyal Hizmet Mi?

Psikoloji bölümünün puanı genel olarak Sosyal Hizmet bölümünden daha yüksektir, ancak bu bölümün kamu ataması Sosyal Hizmet bölümüne göre daha sınırlıdır. Psikoloji bölümü mezunlarının özel sektörde iş bulma ya da kendi işlerini kurma olanağı ise Sosyal Hizmet mezunlarına göre daha fazladır.

Hukuk Mu PDR Mi?

Hukuk ve PDR aslında birbirinden çok farklı bölümlerdir. PDR mezunlarının en yaygın biçimde icra ettikleri meslek Rehber öğretmenlik iken, Hukuk mezunlarınınki avukatlıktır. Rehber öğretmenlik mesleği kamu ataması çok olan, özel sektörde de geniş çalışma olanaklarına sahip bir bölümdür. Yani Rehber öğretmen olarak çalışan kişilerin sabit maaş ile çalışma olanağı vardır.

Serbest avukatlıkta ise bu yoktur, serbest avukatların daha fazla gelir elde etme olanağı olsa da pratikte bu her zaman mümkün değildir. Yani avukatların kurum avukatlığı yapmadıkları ya da işçi avukat olarak çalışmadıkları sürece gelirleri düzensizdir. Kamu kurumu avukatlığı atamaları ise çok sınırlıdır. Son tahlilde, avukatlık ekonomik getirisi daha fazla olabilecek bir meslektir ancak bu gelir düzensizdir. PDR mezunlarının ise daha az ancak düzenli gelir elde etme şansları bulunmaktadır.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın