Piktogram Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Piktogram nedir kısaca, hayatın her alanında karşılaşılan, herhangi bir durumu veya uyarıyı temsil eden, sembollerle yazı yazmak olarak da bilinen bir iletişim yöntemidir. Tüm nesnelerin, kavramların, işaretlerin ve olayların çeşitli görsel araçlarla temsil edilmesidir. Yazı şeklinde de örnekleri vardır ve buna piktografik yazı denir. Hiyeroglifler de bu kapsama girmektedir. Evrensel değerleri barındırır ve herkesçe aynı şekilde anlaşılır. Toplumsal yaşam içerisinde bireylerin algılaması beklenen durumların değerlendirilmesi için kullanılır.

Piktogram Nerelerde Kullanılır?

Piktogram kullanılan yerler, hava durumu, harita, trafik işaretlerinin anlaşılması gereken durumlarda kullanılır. Hiyerogliflerde, çivi yazılarında görüldüğü gibi çok eski bir tarihçesi vardır. MÖ 5000 civarlarında Çin taraflarında ortaya çıkmıştır ve bu kültürde yer etmiştir. Afrika ve Amerika’da yaşayan ilkel kabilelerin hala bunlardan faydalandığı bilinmektedir.

Günümüzde normal yaşam içerisinde de yollarda araçları ve insanları denetlemek için konulan kuralların piktografi örneği olduğu söylenebilir. Herkesçe anlaşılan evrensel ifadeler taşırlar. Renk olarak daha çok siyah tonları kullanılmakta ancak kırmızı, yeşil, sarı veya mavi de olabildiği görülmektedir. Tüm dünya vatandaşları bunu aynı biçimde anlamaktadır.

Piktogram Konuları

Piktogramlar özellikle trafik işaretleri, reklamlar, uyarıcı mesajlar gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor. Bunun sebebi ise insanların kısa sürede anlaması gereken durumlarda piktogramların çok daha hızlı ve kolay algılanabilmesidir. Örneğin trafik işaretleri; yaya geçidi, tehlike uyarısı veya park yasağı gibi konularda sürücülerin dikkatini çekmek için piktogramlardan faydalanılır.

Piktogramlar görsel iletişimde büyük bir rol oynayan sembolik tasarımlardır. Tasarımlarının basit ama etkili olması sayesinde kısa sürede anlama sağlamalarından dolayı çok yaygın olarak kullanılmaktadır.

Piktogram Örnekleri

Piktogram Örnekleri

Piktogramın örnekleri, günlük hayatta kullanılan semboller ve anlamları evrenseldir ve çok çeşitli ve boyutludur. Tüm dünya vatandaşları için aynı anlamı taşırlar. Cinsiyet, spor, tarif, sigara yasağı gibi işaretler buna örnektir. Mesela karşıdan karşıya geçerken eğer yaya yolunda iseniz araçların size yol vermesi gerektiği evrensel bir kuraldır.

İşte bu başlı başına herkes için kabul gören ve bilinen göstergeler demektir. Veya lavaboya gitmek istediğinizde gentle genelde kadınlar için daha feminen bir şekilde gösterilirken erkekler kısmı daha maskülen şekildedir. Genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Spor müsabaka kuralları
  • Cinsiyet sembolleri
  • Sigara içilmez işareti
  • Trafik işaretleri
  • Dini işaretler
  • Ülkelerin kendilerine özgü sembolleri

Bunlar tamamen piktograma örnek olarak anlaşılması gereken konulardır. Evrensel ve herkes için genelgeçer olarak anlaşıldıkları için renk veya sembol farklılığı dahi görülmemektedir. Dur işareti veya don’t smoke sembolü her yerde aynıdır. En temeli siyah olmakla birlikte daha çok pembe, sarı veya turuncu renklerde olduğu bilinmekle birlikte daha koyu kırmızı, mavi ve yeşilin de kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca dini kapsamda Hristiyanlıktaki haç, köşeli yıldız gibi özellikler de bu biçime girmektedir. Veya ülkelerin bazı kendilerine has göstergelerini de bu şekilde anlamak oldukça yerinde olacaktır.

Piktogram Nasıl Yapılır?

Piktogram çalışması, çivi yazısı ve hiyeroglifler ile yapılmıştır. Harflerin fonotik olması ve belirgin olması dikkat edilmesi gereken bir püf noktadır. Günümüzde artık çeşitli atölyelerde ve daha teknolojik araçlar kullanılarak özel çizim kalemleri ile yapılmaktadır. Ancak, piktogramların sahip olması gereken temel özellikler, bugüne kadar değişmedi; yani hızlı ve etkili bilgi sunmak hala en önde geliyor.

Eğer görsel sanatlar anlamında bu işle uğraşacaksanız önce eskiz çalışmaları ile başlayarak daha başlangıç seviyesinde çizme işlemini yapabilirsiniz. Çizdiğiniz piktogramlar basit ve anlaşılır olmalıdır. Grafik tasarım ve teknik ressamlık eğitimi olan kişiler, piktogram çizimi sırasında tasarımda kullanılacak renklerin uyumu, boyutları ve şekillerini çok iyi düşünmeli ve ayarlamalıdır. Artık dizayn ve sembolleştirme bilgisayar üzerinden yapıldığı için buralarda ön planda olduğu söylenebilir. İllüstrasyon çalışmaları ile renk ve açı ayarlamaları yapılarak ortaya güzel bir tane çıkarılabilir. Unutulmamalıdır ki en temel siyah kullanılarak yapılması gerekmektedir. Piktogram yapımına dair aşağıdaki örneği izleyerek siz de kendi piktogramlarınızı hazırlayabilirsiniz:

YouTube video
Piktogram yapımı

Piktogram ve İdeogram Arasındaki Fark Nedir?

Piktogram ve ideogram arasındaki fark, sırasıyla birinin hayatın her yönünü sembolleştirmesi ve diğerinin bir düşünceyi anlatmak amaçlı basit bir biçimde grafikleştirilmesidir. Sözcükler, fikirler ideografta göstergeye dönüşür ve resim ile ifade edilir. Öteki için ise durum sosyal yaşamın her alanına sirayet edebilmesi bakımından ayrıdır. Nesne, mekan veya olay buna örnek verilebilir. Birbirleri ile çok fazla karıştırılmaları birbirlerini etkilemiş olmalarından gelmektedir. Detaylı açıklamak gerekirse bir yerde sigara içmenin yasak olduğu görünüyorsa burdaki resim piktogram, yasak anlamını taşıyan ise ideogramdır.

Piktogram indir

Yazılarınızda veya işyerinizde, evinizde kullanmak için farklı piktogramlar indirmek istiyorsanız, aşağıdaki adreslerden indirebilirsiniz:

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın