Scarlet Fever Nedir? Kızıl Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi 2024

Scarlet fever hastalığı, ya da diğer adı ile kızıl hastalığı özellikle 3 ile 7 yaş arasındaki çocuklarda görülen bakteriyel bir enfeksiyon hastalığıdır. Kızıl hastalığı, ismini belirtilerinden alır. Bu hastalığa yakalanan çocuklarda, özellikle dil, yüz, kasık ve koltuk altında kırmızı lekeler oluşur.

Kızıl hastalığı, kendisini çeşitli şekillerde fark ettirebilir. Ancak bazı zamanlarda kızıl hastalığı fark edilemeyebilir. Bunun nedeni kızıl hastalığı belirtilerinden biri olan lekelerin oluşmamasına rağmen enfeksiyonun kişi vücudunda bulunmasıdır. Kızıl hastalığı 3 ile 7 yaş arasında görülüyor olsa da hastalığa yetişkin yaşlarda da yakalanmak mümkündür.

Scarlet Fever Hastalığının Sebebi

Kızıl hastalık sebebi, A grubu beta hemolitik streptokok ya da streptokokus piyogenes adı verilen beta mikrobudur. Bu mikroplar enfeksiyona neden olarak kızıl hastalığına sebebiyet verirler.

Kızıl hastalığı, 3 – 5 günlük bir kuluçka süresinden sonra ortaya çıkmaktadır. Aniden yükselen ateş ve boğaz ağrısı gibi pek çok belirtiye neden olan kızıl hastalığı, bir süre sonra cilt döküntüsüne de neden olabilir.

Scarlet fever sebebi kısaca streptokok bakterilerinin insan vücuduna girerek enfeksiyona neden olmasıdır. Bakterilerin enfeksiyona neden olmasının ardından bazı belirtiler ortaya çıkar.

Özellikle şiddetli karın ağrısı scarlet fever hastalığı sırasında fazla şiddetli bir şekilde görülmektedir. Scarlet fever hastalığı, bakteri vücuda girdikten sonra 3-5 gün içerisinde meydana gelmektedir.

Scarlet Fever (Kızıl Hastalığı) Belirtileri

scarlet fever kizil hastaligi

Scarlet fever hastalığının pek çok belirtisi bulunmaktadır. Scarlet fever hastalığı sonucunda ortaya çıkan bu belirtilerin bazılar açık bir şekilde görünebilirken bazıları açık bir şekilde görünemez. Kızıl hastalığında sadece tipik kırmızı humma semptomları kesinlik getirmektedir. Kızıl hastalığının belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • 38 derece ila 40 derece arasında ateş
  • Halsizlik
  • Yutkunma zorluğu
  • Boğaz ağrısı
  • Bulantı ve kusma
  • Karın ağrısı
  • Dilin kızarması ve dil üzerinde beyazlıkları oluşması
  • Boyun tutulması
  • Kızarıklıklar oluşması
  • Normalden daha kırmızı yüz
  • Cilt döküntüsü
  • Bitkinlik

Scarlet Fever Hastalığı Tedavisi

Kızıl hastalık tedavisi genel olarak antibiyotik ile gerçekleştirilir. Doktorlar tarafından tespiti yapılmakta olan bu hastalığın tedavi edilmemesi ise yüksek riskli sonuçları beraberinde getirir. Kızıl hastalığı tedavi edilmezse kişide başka hastalıklar da meydana gelebilir.

Çevresinde kızıl hastalığına yakalanmış hastaların bulunduğu kişiler de doktora görünmelidir. Bunun nedeni hastalığın taşıyıcı, ilerleyici ya da bulaşıcı olup olmadıklarını tespit etmektir.

Scarlet Fever Türkçe İsmi Nedir?

Scarlet fever kelimesinin Türkçe karşılığı kızıl ve kızıl hastalığıdır. Tıpta kızıl hastalığı anlamına gelmekte olan scarlet fever, aynı zamanda scarlatina olarak de ifade edilebilir. Kızıl hastalığı ya da kızıl anlamına gelmekte olan scarlet fever, belirtileri arasında birçok vücut bölümünün kırmızı renge bürünmesi sonucunda kızıl hastalığı anlamını almıştır.

İlgili İçeriklerimiz:

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın