Ses Yalıtımının İnsan Sağlığı Açısından Önemi

Aşırı ses ve gürültü herkesi rahatsız eder. Uzun süre aşırı gürültü ve sese maruz kalmak, insan sağlığını ciddi boyutlarda olumsuz etkilemektedir. Evlerimizde, okullarda, iş yerlerinde, AVM ve mağazalarda ses yansımalarının fazla olduğu yerlerde karşılıklı konuşmalar anlaşılamaz. Çünkü aşırı gürültü adeta uğultu haline dönüşmektedir. Konuşulanlar anlaşılmadığı için de daha yüksek sesle konuşmak ortamı daha da zorlaştırır.

Yüksek ses ve gürültü, bir süre sonra işitme problemini beraberinde getirmektedir. Ayrıca kendi işitme kaybı yaşadığından herkes kendi gibi duymadığını düşünerek daha yüksek sesle konuşmaya başlar ve bu durum rahatsız edici bir hal almaktadır. Ayrıca sürekli olarak yüksek sese ve gürültüye maruz kalmak psikolojik olarak da sinirlilik halini beraberinde getirmektedir.

Her geçen gün artan nüfus, apartman dairelerinde dip dibe ve yalıtımsız duvar bölmeleri ile yaşamaktadır. Bu durum hem sağlık açısından hem de mahremiyet açısından son derece önemli bir konudur. Bu nedenle yalıtım malzemelerinin inşaat daha yapılırken kullanılması hem ses geçirmemesi hem de ısıyı muhafaza etmesi için son derece önemlidir.

Binaların iç ve dış yalıtım sistemleri varsa bina içinde ki ısının korunması ve dolayısı ile yakıt masrafının düşmesi ile ses ve gürültünün izole edilmesini sağlanmış olur.

Ses yalıtımı ile ısı yalıtımı arasında teknik anlamda farklılıklar bulunmaktadır. Bu nedenle binaların dış cepheleri ile daireler arasındaki ara bölmeler malzeme anlamında farklılıklar gösterebilir. Isı yalıtımı için binanın hangi yöne baktığı nasıl önemli ise ses yalıtımı için de “ses yutma” özelliği gösteren yalıtımların kullanılması da o kadar önemlidir.

Ses Yalıtımında Kullanılan Malzemeler

Hem duvar hem de tavanlar için ses yalıtım malzemeleri; Epdm ses bariyeri, bariyerli süngerpan, taş yünü, bondex, ses yalıtım bandı, heraklite ahşap yünü gibi malzemelerle binanın planı göz önünde bulundurularak doğru bir biçimde uygulanması ile %90 oranda sesi kesmektedir. Böylece hem yüksek sesle konuşmamaya başladığınızı fark eder hem de konuşulanları daha kolay anladığınızı görürsünüz.

Sesi engelleme tedbirleri için ses emici malzemeler dışında, sesi engelleyen kapıların kullanılması, kapı ve pencere lastikleri ile ses sızıntısı yapan yerlerin kapatılması, eşiklerin boşlukları varsa kapatılması önerilmektedir.

  • Isı Yalıtkanı Maddeler; Plastik, cam yünü, taş yünü, silikon yünü, tahta, cam, kâğıt, yağ, pamuk, asfalt, saman, deri vb. maddelerdir.
  • Isı İletkeni Maddeler; Altın, gümüş, alüminyum, demir, çelik, bakır, kalay, çinko, krom, Mıknatıs vb. maddelerdir.
içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın