Simya Neden Bilim Dalı Değildir? Madde Madde

Simya bir bilim dalı değildir, simyanın bilim dalı olmamasının birden çok nedeni var bunları madde madde sıralayacağız:

  • Simyanın bilim dalı olmamasının en büyük nedenlerinden biri sistematik bilgi birikiminin olmamasından kaynaklıydı, bilimde her şey sitemli şekilde yürütülürken simya sistematik değildi.
  • Uygulamalarında herhangi bir ölçme, tartma aletleri yoktu her şeyi deneme yanılma yoluyla bulup keşfediyorlardı. Bilimde her şey aletlerle bilimsel şekilde ortaya konulurken simyada öyle değildi.
  • Yaptıkları hiçbir şeyin arkasında teoriye dair bir şeyler yoktu, her şey tahmince ve deneme yoluyla yürütülüyordu fakat bilimde teori olması şart, simyada teori yoktu.
  • Simyanın bilim olmamasını bir diğer nedeni ise imkansız şeylerin peşinen koşulması, örnek olarak ölümsüzlüğü bulmak gibi bir amaçları vardı fakat bu metafizik (doğaüstü) bir şey, buda bilim olamamasının maddelerinden biridir.

Simya her ne kadar bilim dalı olarak sayılmasa da hayatımıza birçok buluş katmıştır. Simya, kimya biliminin de alt temellerini oluşturmuş kimya bilimine bazı konularda temel sağlamıştır.

Simya Nedir?

Simyanın diğer bir ismi alşimidir, simyan temel amaçları değersiz metalleri değerli metallere çevirmek, ölümsüzlüğü bulmaktı. Simyagerler bu hedeflerine ulaşamamış bu hedeflere ulaşmak için yaptıkları denme-yanılma yoluyla başka buluşlar, aletler bulmuşlardır. Simyanın babası olarak bilinen, simyanın ilk il bilinen alimi Câbir bin Hayyân olarak bilinir. Câbir bin Hayyân bir çok asitleri bulmuş simyaya ve kimyaya katkıda bulunmuştur.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın