Yemekten Sonra Çarpıntı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Aşırı insülin salınmasına bağlı olarak yemekten sonra çarpıntı meydana gelebilmektedir. Hipoglisemi, çarpıntı ve halsizlikle kendini gösterdiği için yemekten sonra şekerin çıkması çarpıntıya neden olabilmektedir.

Aynı zamanda, düzensiz uyku sorunu olan bireylerde çarpıntı görülebilmekte, yemek ile birlikte hormonlar tetiklenebilmektedir. Bu durumun ortadan kalkabilmesi için düzenli bir uyku ve beslenme düzenine sahip olmak önemlidir.

Ara Ara Kalp Çarpıntısı Neden Olur?

Stres, egzersiz, soğuk algınlığı, bazı ilaçların yan etkileri ve panik atak gibi durumlar nedeniyle ara ara kalp çarpıntısı meydana gelmektedir. Genellikle birkaç saniye süren bu tür kalp çarpıntıları için endişelenmeye gerek yoktur.

Metabolizma düzeninin bozulması ile de kalp çarpıntısının meydana geldiği söylenebilmektedir. Sıklıkla tekrarlanan çarpıntı durumu olduğunda muhakkak doktora görünmek önemlidir.

Kalp Çarpıntısını Geçirmek İçin Ne Yapmalı?

Derin nefes alarak gevşemeye çalışmak gerekmektedir. Rahat bir yere oturup dinlenerek soğuk bir şeyler içmek çarpıntıya iyi gelmektedir.

Çarpıntı devam ettiği takdirde şiddetli öksürmeye, elleri ve yüzü soğuk su ile yıkamaya dikkat etmek gerekmektedir. Geçmeyen çarpıntının olduğu durumlarda muhakkak bir doktor kontrolüne girmek önemlidir. Doktorunuzun önerdiği tedavi yöntemlerini denemeden evde yanlış bir hareket yapmamaya özen göstermeniz sağlığınız açısından faydalıdır.

kalp carpintisi gecirmek
kalp carpintisi gecirmek

Kalp Çarpıntısını Ne Tetikler?

Stres, işte çok zaman geçirmek, yorgunluk, yemek düzeninde bozulma, uykusuzluk, fast food yeme, iş ve aile hayatında dengesizlik gibi nedenle kalp çarpıntısını tetiklemektedir. Ayrıyeten, çok fazla kafein tüketimi de kalp çarpıntısı yapmaktadır.

Kolalı içecekler, kansızlık ve çay – kahve gibi çok kafeinli içecekler kalp ritminde bozukluklar meydana getirebilmektedir. Kendinizde böyle sorunlar gözlemlerseniz eğer, bir doktora görünerek durumun nedenini tespit etmeniz önemlidir. Sağlıklı beslenme ve egzersiz rutinini hayatınıza dahil ettiğiniz zaman sağlık sorunlarının önüne geçmeniz muhtemeldir.

Yemek Yedikten Sonra Nabız Yükselmesi Normal Mi?

Yemekten sonra görülen nabız yükselmesi bazen çok yemekten kaynaklandığı için normaldir. Ancak, bu durum sürekli tekrarlıyorsa kalp krizinin belirtileri olabilmektedir. Nabız yükselmesi, bazen insülin direncinin aşırı salınmasına bağlı olarak da gerçekleşebildiği için şekerinizi ölçtürmeniz de önemlidir.

En sağlıklı sonuca doktor kontrolüne giderek varabileceğiniz için muayenelerinizi düzenli olmanız önerilmektedir. Şeker, tansiyon veya kalp krizi gibi durumların habercisi olan kalp çarpıntısının nedenlerini tespit etmek muhakkak dikkat edilmesi gereken bir konudur. Sağlıklı beslenme programını hayatlarımıza dahil etmemiz kalp sağlığımız açısından çok önemlidir.

Kalp Çarpıntısını Tetikleyen Yiyecekler

Kalp çarpıntısı insülin salınımı ile birden yemekten sonra kendisini gösterebildiği gibi sebepsiz yere de gösterebilmektedir. Çoğunlukla, yanlış beslenme düzeni, stres, iş ve ev yaşamında dengesizlik gibi sorunlar nedeniyle görülebilen bu durumun farklı sebeplerini tespit etmek önemlidir.

Çay ve kahve tüketimi, yağlı gıdalar, uyku düzeninde bozukluklar ve stres gibi durumlar kalp çarpıntısını tetiklemektedir. Genel olarak beslenme düzeni yanlışlığının bu duruma daha fazla etkisi olduğu bilindiği için aşağıda bazı yiyecekler sıralanmaktadır. Bunlar şu şekildedir;

  • Çay
  • Kahve
  • Kafeinli Ürünler
  • Fast Food
  • Paketlenmiş Gıda
  • Çikolata
  • Şeker
  • Kolalı içecek
  • Asitli içecekler
  • Şarküteri
  • Hazır bisküviler
  • Cips

Kalp çarpıntısını tetikleyen yiyecekler, çoğunlukla hazır ve işlenmiş gıdalardan meydana gelmektedir. Kalp sağlığına dikkat etmek için yağlı ürünlerin tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Özellikle, erken yaştaki bireylere sağlıklı beslenmenin aşılanması ileride meydana gelebilecek rahatsızlıkları önlemektedir. Kansızlığın da kalp sorunlarına neden olduğu bilindiği için doğal kan yapıcı ürünlerin tercih edilmesi önemlidir. Beslenmenin yanında egzersiz yapmaya özen göstermek mide ve sindirim sorunlarına iyi geldiği gibi kalp rahatsızlıklarına da iyi gelmektedir.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın