Dünya Günü için İpuçları: 7 Maddelik Pratik Rehber 2024

Dünya günü için ipuçları rehberimize hoş geldiniz! Günümüz dünyasında sürdürülebilirlik en önemli kavramların arasındadır. 7 çok kolay ve uygulanabilir madde içeren rehberimiz size müthiş ipuçları sunacak.

Dünya günü, gezegenimizin varlığını kutlama ve bizi onu korumak için harekete geçmeye teşvik eden bir gündür. Sizin için hazırladığımız ipuçları dünya günü konusunda hazırlayacağınız ödeve çok yardımcı olacaktır.

Bu rehber ile size dünya günü için ipuçları hazırlarken pratik ve doğaya faydalı ipuçları yazmayı gözettik. 22 Nisan Dünya Günü, doğayı korumayı hatırlamak ve farkındalığı tüm yıla yaymak için önemlidir. Karbon ayak izini azaltmak ve enerji tasarrufu yapmak için püf noktalarını öğrenmek isterseniz, sürdürülebilirlik önemlidir. Gelin, oradan başlayalım:

Sürdürülebilirlik Nedir? Sürdürülebilirliğin Önemi

Sürdürülebilirlik ne demek kısaca açıklarsak, kendimizin ve gezegenimizin hayatını sürdürebilmesi için kısa ve uzun vadeli duyarlılık sahibi olmak şeklinde açıklanabilir. Sürdürülebilirlik kavramı bize aslında bir hayat tarzını anlamaktadır.

Bu bilinç ile yaşayan insanlar, ürettikleri atığın farkında olur, kaynakları koruyacak şekilde tercihler yapar ve ekosistemin dengesini bozacak projeleri veya ürünleri tercih etmez. Çevresel sürdürülebilirlik, günümüzün ihtiyaçları ile gezegenimizi gelecek kuşaklara daha temiz ve sağlıklı bir şekilde bırakabilme çabası arasında denge kurabilmektir.

Sürdürülebilir bir yaşam tarzı, sadece bizi daha sağlıklı kılmakla kalmaz, aynı zamanda birey ve toplum için de mutlu bir yaşamın anahtarını sunar. Dünya günü için ipuçları arasında, sürdürülebilirlik örnekleri aşağıdaki gibidir:

surdurulebilirlik nedir

Sürdürülebilirlik Örnekleri

Sürdürülebilir bir yaşam sürdürebilmek için, enerji tasarrufu, atık yönetimi, toplu taşıma, fast food’dan uzak durma ve benzeri tercihlere sahip olabiliriz. Sınırları belirlenmiş bir sürdürülebilirlik eğitimi olmasa da, hepimiz yaşadığımız hayata ve bölgeye göre çeşitli formüller üretebiliriz.

Örneğin deniz kenarında yaşıyorsak, sıvı atıklarımızın, özellikle de atık yağ geri dönüşüm işlemi konusunda daha duyarlı olabilir, sabahları deniz kenarında yürürken gördüğümüz poşet vb. artıkları toplayabiliriz.

Burada önemli olan, insan türü olarak yaşamımızı sürdürürken tükettiğimiz enerjiyi ve doğaya bıraktığımız atık miktarını azaltmaktır. Doğa ile uyumlu yaşamanın en büyük anahtarı budur. Sürdürülebilirlik ilkelerinin başka bir doğal sonucu da, dünyamızın daha verimli olması olacaktır. Böylece daha sağlıklı yiyecekler yiyip, daha sağlıklı ve uzun yaşama şansını elde edeceğiz.

Sürdürülebilirlik konusunda, Yapı ve Kredi Bankası’nın hazırlayıp, Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde devam eden, şu ana kadar 40’a yakın programı yayınlanan Sürdürülebilirlik Sohbetleri’nin ilk videosunu izlemenizi tavsiye ediyoruz:

YouTube video

Dünya Günü İçin İpuçları

Dünya günü için ipuçları ile, insanlar olarak dünyamıza verdiğimiz zararı nasıl telafi edebileceğimizi öğrenebilir, çevreye daha duyarlı bireyler haline gelebiliriz. Ayrıca, okulda ödevlerimiz için bize yardımcı olacak bu içerik, hayatınızın her alanında rehber edinebileceğiniz kadar detaylıdır.

1. Dünya Günü Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya günü nedir dünya için önemli bir gündür ve 1970 yılından beri kutlanmaktadır. Senatör Gaylord Nelson‘ın önerisiyle, her yıl 22 nisan tarihinde, çevresel sorunlara dikkat çekmek ve insanlığı bunları iyileştirmek için harekete geçmeye teşvik etmek amacıyla kutlanmaktadır.

2020 yılında 50. yıldönümü tüm dünyada çeşitli dünya günü etkinlikleri ile kutlandı. Başlangıçta sadece ABD’de kutlanan dünya günü, zaman içinde tüm dünyaya yayıldı ve Türkiye’de de son yıllarda etkinlikler düzenlenmeye başlandı.

Biz de bu yazıda, dünya günü için ipuçları derledik ve sizin de dünyamız için neler yapabileceğiniz sorusuna cevap verdik.

İlgili içerik: Çevre Kirliliğini Önlemek İçin Neler Yapmalıyız? 2024 Güncel Rehber

Dünya Günü Neden Kutlanır?

Dünya gününün önemi, her ülkeden, renkten, dinden ve görüşten insanı ortak bir amaç etrafında birleştirebilmesidir: Gezegenimizi korumak.

Dünyanın sahibi değil emanetçileri olduğumuzu hatırlamak ve onun güzelliklerini korumak için bir sorumluluğumuz olduğunu, her 22 nisan tarihinde hatırlarız ve dünya günü için ipuçları paylaşarak dünyamızı korumanın farklı yollarını araştırırız.

Bu günün başka bir amacı da, çevre koruma faaliyetlerini tek bir günle sınırlı tutmayıp, alışkanlık haline getirerek, bireylerden kurumlara, büyük şirketlerden hükümetlere kadar geniş bir yelpazede her gün uygulamaya geçirmektir.

YouTube video
WWF Dünya Günü Videosu

İlgili İçerik: Küresel Isınmaya Karşı Çözümler 2024 Güncel İçerik

2. Atık Yönetimi ve Kaynakları Korumak için Kolay Yöntemler

Atık yönetiminin en önemli aşamaları, atığın oluşmasına giden süreçte geri dönüştürülebilir olarak üretilmesi veya atığa neden olmayacak ürünlerin tasarlanmasıdır. Kaynaklarımızı korumanın başka bir yolu da, bilinçli tercihler yolu ile tüketimimizi azaltmak ve ekolojik ayak izimizi küçültmektedir.

22 nisan dünya günü için ipuçları olarak uygulayabileceğiniz en kolay yöntemler, aşağıdaki gibidir:

  • Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür: İngilizcesi 3R (reduce, reuse and recycle) olan bu yöntem, aynı zamanda bir hayat felsefesine dönüştürülebilmektedir. Sadece ihtiyacımız olan şeyleri satın almak, mümkün olduğunca onları yeniden kullanmak ve üretime kazandırılabilecek her şeyi geri dönüşüm sürecine sokmak şeklinde özetlenebilir.
  • Tek kullanımlık plastikler kullanmamak: Plastik maddelerin yol açtığı kirlilik, tüm dünyanın en büyük sorunlarından biri. Tek kullanımlık plastik şişelerden, pipetlerden veya çatal kaşık kullanmaktan kaçınmak, çevreye kısa sürede olumlu etkisi yansıyacak olumlu davranışlardandır. Dünya günü için ipuçları arasında önemli olanlardan biri de, tekrar kullanılabilir, özellikle de çelikten imal edilmiş eşyalar çok daha uzun ömürlü olacaktır. Mutlaka plastik madde kullanmak zorunda kaldığınızda da, belediyelerin plastik geri dönüşüm konteynerlerine bunları atabilir ve geri dönüşüme girmelerini sağlayabilirsiniz.
  • Organik atıkları komposta dönüştürmek: Özellikle son yıllarda, balkonda veya bahçede sukulent yetiştiren ev hanımlarının gözde atık değerlendirme yöntemi haline gelen kompost üretimi, gıda atıklarını değerlendirmek için en iyi çözümlerden biri. Kompost üretimi sadece bahçeniz veya saksınız için nitelikli toprak elde etmekle kalmaz, aynı zamanda sera etkisini azaltarak atmosferi korur.
  • Doğa dostu ambalajları tercih etmek: Dünya günü için ipuçları arasında doğa dostu, yani doğada çözünebilen ambalajları tercih etmek önemli yer tutar. Alışveriş yaparken, bu şekilde ambalajlanmış paketleri tercih etmeniz, doğayı koruma yolunda önemli bir adımdır.
  • Su tasarrufu: Temiz, içilebilir su kaynakları dünyamızda giderek azalan kaynaklardan biridir. Su israfından kaçınmalı, daha kısa duşlar almak veya dış mekan temizliklerinde hortum yerine fırça kullanmak gibi alışkanlıklar geliştirmeliyiz. Dünya günü için ipuçları arasında en kısa bahsettiğimiz ancak gezegenimiz için önemi çok büyük olan kavramlardan biri, sudur. Su olmazsa hayat olmazdı.
  • Enerji tasarruflu beyaz eşyalar: Karbon emisyonunu azaltmanın en iyi yollarından biri de, enerji tasarrufu sağlayan, enerji sınıfı düşük beyaz eşya kullanımıdır. Benzer şekilde, tasarruflu ampuller de işe yaramaktadır. Seyahate çıkacağınız veya uzun süre kullanmayacağınız durumlarda, buzdolabı haricindeki elektrikli cihazlarınızın fişini çekmek de, başka bir tasarruf yöntemidir.
  • Döngüsel ekonomi girişimlerini desteklemek: Döngüsel ekonomi, ürünlerin üretilirken geri dönüştürülebilir olarak tasarlanmasını ve üretim atıklarını en aza indirmeyi amaçlayan bir girişimdir. Bu girişimi destekleyen firmaları tercih etmeniz, hem başta su olmak üzere üretim atıklarını azaltacak, hem de kullanıp geri dönüşüm konteynerine attığınız ürünlerin yeniden kullanılmasını sağlayacak.dongusel ekonomi nedir

Bu basit adımları günlük yaşamınızda uygulayarak atık üretiminde ve kaynakları korumada büyük bir fark yaratabilirsiniz. Çok küçük eylemler gibi gözükse de, bu anlattıklarımız milyonlarca birey tarafından gerçekleştirildiğinde, milyonlarca ton atık doğaya karışmamış veya binlerce ton su kirlenmemiş olabilir.

3. Sürdürülebilir Ulaşımı Tercih Edin

Ulaşım, sera etkisinin ve hava kirliliğinin nedenleri arasında en önde gelenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Sürdürülebilir ulaşım politikaları sayesinde, karbon ayak izimizi azaltıp hava kalitesini yükseltebiliriz:

  • Yürüyün veya bisiklet kullanın: Mümkün oldukça, aracınızı kullanmak yerine yürüyün veya bisiklete binin. Böylelikle çevreyi korumakla kalmayıp, sağlığınızı da korumuş olursunuz. Büyük şehirlerimizden İstanbul’da, İsBike adıyla hayata geçirilen ve bisiklet kiralama hizmeti sağlayan uygulamayı da telefonunuza indirerek kullanabilirsiniz.
  • Toplu taşıma kullanın: Toplu taşıma, şahsi araçla trafiğe çıkmaya oranla daima daha hesaplı ve sürdürülebilir bir seçenektir. Gittiğiniz yerde park sorunu yaşamazsınız ve raylı sistemler ile gideceğiniz yere çoğu zaman çok daha hızlı ulaşırsınız. Bunun için, aylık kart çıkarabilirsiniz.
  • Paylaşımlı araba kullanın: Yurtdışında “carpool” olarak isimlendirilen, birkaç kişinin aynı aracı kullanıp masraflarını paylaşması mantığına dayanan bu uygulama ile, hem trafikteki araç sayısını azaltarak trafiği olumlu şekilde etkilersiniz, hem de yakıt tasarrufu sağlayarak çevreye zararlı gazların salınımını önlersiniz. Bunun için halihazırda kullanılan BlaBlaCar gibi uygulamaları tercih edebilirsiniz.
  • Yakıt cimrisi araçlar kullanın: Kilometre başına düşük yakıt tüketimine sahip veya hibrid motora sahip araçlar, hem maddi tasarruf yapmanıza yardımcı olacak, hem de karbon monoksit salınımlarını azaltarak küresel ısınmanın etkilerini gidermeye yardımcı olacaktır.
  • Kestirme yollar kullanın: Bir yolculuk planlarken, Google Maps gibi uygulamalar kullanarak, kendinize kısa rotalar ayarlayın ve gerekirse trafik yoğunluğuna göre alternatif olabilecek başka bir rotayı da yedekleyin. Bu şekilde hem yakıt tasarrufu yapmış olursunuz, hem gideceğiniz yere daha kısa sürede varırsınız, hem de gezegenimizi korumuş olursunuz.
surdurulebilir ulasim secenekleri

Sürdürülebilir ulaşım seçeneklerini tercih ederek, sadece küresel ısınma sorununa kişisel çözümler üretmiş olmayıp aynı zamanda daha temiz hava, daha rahat akan bir trafik ve sinirleri trafikte daha az yıpranmış bir toplum olabiliriz.

4. Evimizde Sürdürülebilir Bir Düzen Kurmak

Evlerimiz, hayatımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz mekanlardır. Bu mekanları daha yaşanabilir kılmanın yolu, tüketimi azaltmak, sade bir yaşam tarzı edinmek ve ihtiyacımızdan fazlasını tüketmemek şeklinde olabilir. Gelin, dünya günü için ipuçları evde bize neler kazandırabilir, birlikte öğrenelim:

  • Enerji tasarrufu: Günışığı ampul tercih etmeniz, hem göz sağlığınızı olumlu etkileyecek, hem de bu ampuller tasarruflu ampul sınıfında olduğu için daha az elektrik tüketeceksiniz. Bu hem elektrik faturanızı, hem de doğayı olumlu etkileyecek. Ayrıca, uyanık olduğunuz zamanlarda evde en çok zaman geçirdiğiniz odaya kombinizden termostat bağlattığınız takdirde, boşa yanmasının önüne geçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.
  • İzolasyon veya mantolama: Halk arasında “montalama” olarak da bilinen, binanın dış cephesinin mantolanarak ısı izolasyonu sağlanması işlemi, hem daha az doğalgaz tüketmemizi sağlayacak, hem de kışın daha iyi ısınıp, yazın daha rahat serinlememizin yolunu açacak. Gördüğünüz gibi, gezegenimiz için avantajlı olan her işlem, aynı zamanda bizim için de avantajlı durumda.
  • Su tüketimini azaltmak: Musluk ve duş başlıklarını, suyu daha düşük debiyle aktaran yeni model bataryalar ile değiştirebilirsiniz. Bu tip bataryalar sayesinde, aynı miktarda suyla aynı işi görebilir ve üzerine tasarruf edebilirsiniz. Ayrıca diş fırçalarken veya traş olurken musluğu açık tutmamak da çok önemli tasarruf maddelerinden biridir. Evinde kurutma makinesi olanlar da, kurutma sonucu çıkan suyu boş şişelerde depolayıp, çeşitli temizlik işlerinde kullanabilir.
  • Organik temizleyici kullanımı: Çoğu temizlik maddesi kimyasal bileşenlere sahiptir ve bunlar hem doğaya, hem cildimize, hem de metabolizmamıza zarar verebilir. Bunlar, kanalizasyon aracılığı ile akarsulara, göllere veya denize karıştığında, canlı yaşamına büyük zararlar vermektedir. Kimyasal içerikli temizlik maddeleri yerine, organik ve doğal temizlik maddeleri kullanmanız hem kendi sağlığınız, hem de dünyamızın sağlığı için çok önemli bir adım olabilir.
  • Kendi bahçenizi ekin: Organik yetiştirme pratiklerine uygun olarak kendi bahçenizi ekip biçebilirsiniz. sebze bahçesi ile başlayıp, yağmur suyu ile bitkilerinizi suladığınız küçük bir ekosistem kurabilirsiniz.
  • Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür: Bu üç önemli kuralı ev içinde uygulama alışkanlığı kazanarak, gereksiz tüketimi azaltabilir, sadece ihtiyacınız olanları alabilir ve mümkün olduğunca yeniden kullanılabilir eşyaları seçerek dünya günü için ipuçları arasında en önemlilerinden birini hayata geçirmiş olursunuz.
  • Yerel gıda üreticilerini desteklemek: Yerel gıda üreticilerini desteklemeniz, bulunduğunuz bölgeye uzaktan taşınacak (örneğin Marmara Bölgesi’nde yaşıyorsanız Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden) ve bu şekilde yakıt, zaman ve işgücü israfına yol açacak gıdaların yerini size yakın bölgelerde üretilenlerle doldurmanızı sağlar. Böylece, hem daha sürdürülebilir bir tarım ekonomisini desteklemiş olursunuz, hem de paranız cebinizde kalır.

Evinizde sürdürülebilir bir düzen kurmanız, çevresel etkilerinizi azaltarak karbon ayakizinizi küçültecek bir adımdır. Ekolojik yaşam prensiplerine uygun bir yaşam, dünyamız için son derece olumlu bir davranış tarzıdır.

5. Sürdürülebilir Moda ve Güzellik İpuçları

Dünya günü için ipuçları yazarken, moda ve güzellik endüstrisine değnmeden geçemezdik. Giyim malzemelerinin üretiminden, bunların ambalajlarına, kozmetik ürünlerin testlerinden atıklarının geri dönüştürülemiyor olmasına kadar pek çok faktör nedeniyle, bu endüstriler dünyamızı olumsuz etkilemektedir.

Bunu tersine dönüştüremesek de, elimizden gelenleri yapmak için en önemli püf noktaları şu şekildedir:

  • Niteliği niceliğin önünde tutmak: İngilizlerin ünlü “ucuz mal alacak kadar zengin değilim” atasözü, tekstil ve kozmetik için de geçerlidir. Her sene eskidiği için değiştirmek zorunda kalacağımız giysiler almak yerine, bizi 5 – 10 sene idare edebilecek daha sağlam giysiler almak, hem daha ekonomik olacaktır, hem de bunların üretimi için daha az kaynak kullanılmasını sağlayacaktır.
  • Organik giysileri tercih etmek: Dünya günü için ipuçları arasında, giysilerimiz üretilirken kullanılan malzemelere dikkat etmek de gelmektedir. Organik pamuk, kenevir, bambu ve benzeri materyallerden üretilen giysiler, hem sağlığımız için iyidir hem de daha az kaynak kullanılarak yetiştirilip üretilebilirler.
  • İkinci el alışveriş: Birinin işine yaramayan bir eşya, bir başkası için hazine değerinde olabilir. Bu nedenle, dünya günü için ipuçlarından bahsederken, ikinci el alışverişi unutmamalıyız. İkinci el alışveriş, üretimden kaynaklanan israfı azaltacağı gibi, ürünlerin kullanım ömrünü uzatacaktır.
  • Ambalaj atıklarını azaltmak: Tekstil ve kozmetikte, ürünlerin pazarlama stratejilerinin önemli bir parçası, onların gösterişli ambalajlarda sunulmasıdır. Gösterişli ambalajlara sahip ürünlerdense, kaliteyi ön planda tutan ürünleri tercih etmek çok daha verimli ve dünyamız için faydalı olacaktır.
  • Kozmetik ürün atıkları: Günümüzde birçok kozmetik firması, belirli bir indirim karşılığında kozmetik ürünlerinin bitmiş ambalajlarını toplamaktadır. Bunları yeni ambalaj üretmekte kullanan firmaları tercih etmek, dünya günü için ipuçları arasındadır. Bu şekilde atık ambalaj karşılığı indirim yapan firmalara örnek olarak Kiehl’s ve L’Occitane gösterilebilir.
  • Bilinçli tüketim: Dünya günü için ipuçları arasında, bilinçli tüketim ve minimalizmi benimsemek unutulmamalıdır. Yapacağımız alışverişin çevreye olan etkilerini düşünmeli ve birden fazla ihtiyacımızı aynı anda görebilecek ürünlere yönelmeliyiz. Bu, hem ekolojik etik açısından, hem de bütçemiz açısından son derece olumlu sonuçlar doğuracaktır.

Giyim ve kozmetik alanında sürdürülebilir bir yaşam tarzı geliştirmeyi başardığımızda, dünyamız için kendi adımıza büyük bir iş başarmış olacağız. Tek bir kişinin yaşam tarzını değiştirmesi dünyanın büyüklüğü ve nüfusun fazlalılığı düşünüldüğünde çok anlamlı gelmeyebilir ancak en küçük yolculukların tek bir adımla başladığını hatırlayın.

Tek bir kişi ile başlayan tasarrufun, giderek yayılacağını ve bir gün milyonlarca kişiye ulaşarak küresel iklim değişikliğine karşı ve azalan kaynaklarımızın korunması için ciddi bir hareket olabileceği ihtimalini unutmayın.

6. Sürdürülebilir İş Girişimlerinin Desteklenmesi

Sürdürülebilir iş olanaklarını ve girişimleri desteklemek, daha az kaynak tüketerek daha verimli üretim yapılmasını sağlayacağı için 22 nisan dünya günü için ipuçları arasında mutlaka gösterilmesi gereken bir maddedir.

Alışveriş tercihlerinizde bu tip üretim yapan firmaları seçmeniz, hem onları destekleyerek üretimlerini sürdürmelerini, hem de başka firmaların da bu alanda talep olduğunu görerek üretim pratiklerini değiştirmelerini sağlayacaktır. İş hayatında sürdürülebilirlik konusunda dünya günü için ipuçları aşağıda gibidir:

  • Sürdürülebilirliğe önem veren markaları araştırmak: Bu markaları araştırıp onları tercih ederek, dünya gününe yaraşır bir tüketim pratiği geliştirebilirsiniz. Çevre etiğine özen gösteren markaların, aynı zamanda insan ve hayvan sağlığını da gözeten markalar olması, tesadüf değildir.
  • Sürdürülebilir tarımı desteklemek: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, sürdürülebilir tarım, yeryüzündeki yeşil alanların tahrip edilerek tarım arazilerine dönüştürülmesine engel olacaktır. Ayrıca, bölgesel tarım ürünlerini tercih ederek, ulaştırma masraflarının azalmasını sağlayabilir ve yerel üreticileri destekleyerek daha verimli üretim yapmalarına destek olabilirsiniz.
  • Alışverişleri yerelde tutmak: Dünya günü ipuçları arasında, birden fazla başlıkta değindiğimiz yerellik, iş hayatı için de geçerlidir. Daha yakın bölgelerde üretim yapan markaları tercih etmek, taşıma maliyetlerini azaltacağından, hem daha verimli bir ekonominin, hem de daha az zarar verilmiş bir dünyanın anahtarıdır.
  • Sürdürülebilir yatırımları desteklemek: Borsada veya diğer platformlarda yatırım yapmayı düşünüyorsanız, sürdürülebilir ekonomiyi destekleyen firmalara yatırım yaparak hem onların büyüyerek daha fazla kişiye ulaşmasına, hem de özendirici etkisi ile başka firmaların da yeşil yatırımlara yönelmesine yardımcı olacaktır.
  • Sürdürülebilirliği anlatmak: Paylaşım yaptığınız sosyal medya platformlarında veya gazeteci iseniz yazdığınız basın kurumlarında, sürdürülebilirliğin önemini anlatarak, 22 nisan dünya gününde daha fazla insanın dünyamız için duyarlı olmasına yardımcı olabilir ve değişime katkı sağlayabilirsiniz.
  • Yerel etkinliklere katılmak: Yaşadığınız şehre veya bölgeye göre, çevre duyarlılığını artırma amaçlı etkinliklere katılarak insanlarda doğa bilincinin gelişmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin sabahları sahil temizliği veya ormanda patika düzenleme gibi etkinlikler, dünya günü için ipuçları arasında sayılabilir.

Sürdürülebilir girişimleri destekleyerek, herhangi bir kuruma bağlı olmadan da çevre bilincinin gelişmesine yardımcı olabilir, insanlara örnek olabilirsiniz. Sürdürülebilirlik, çevreyi koruma ve tasarruf gibi çok boyutlu bir kavram olduğundan, hayatın her alanında uygulanabilecek pratiklere sahiptir.

7. Çocuklara Dünya Gününü Anlatmak

Çocuklara 22 nisan dünya günü için ipuçları aktararak onların da çevre bilincine erken yaşta kavuşmasına yardımcı olabilirsiniz. Atasözümüzdeki gibi ağaç yaşken eğilir ve erken yaşta kazanılan çevre bilinci ile, dünyamızın geleceğini kurtaracak nesiller yetişebilir. Çocuklara özgü dünya günü için ipuçları şu şekildedir:

  • Örnek olmak: Eğitimin önemli parçalarından biri de, örnek olmaktır. Özellikle yetişme çağındaki çocukların yanında çöplerimizi yere atmamak, akan muslukları kapatmak ve fidan dikim etkinliklerine katılmak gibi küçük ama etkili eylemler, onlarda çevre bilincinin gelişmesine yardımcı olacaktır.
  • Eğlenerek öğrenmek: Yukarıda saydığımız etkinlikleri birlikte gerçekleştirmek veya işin içine müzik, gösteri gibi etkinlikler katmak, çocukların doğa ile ilgili yaptıklarından keyif almalarını sağlayacaktır. Dünya günü için ipuçları arasında, çocuklara eğlenerek öğretmek başta gelenlerdendir.
  • Atık bilinci kazandırmak: Çocuklara atık kavramının ne olduğunu erken yaşlarda öğretmek, onların büyüdükçe daha az atık üreten ve geri dönüşüme önem veren bireyler haline gelmesine yardımcı olacaktır.

22 nisan dünya günü için ipuçlarımız bu şekilde. Her sene aynı tarihte kutlanan ve hem şimdiki, hem de gelecek nesillere çevre bilinci kazandırmayı amaçlayan bu önemli günde, çevremiz için yapacağımız her hareket, geleceğimiz için yapılmış bir yatırım olarak bize dönecektir.

22 nisan dünya ne günü?

22 nisan tarihi, dünyamızın günüdür ve dünya günü olarak kutlanır. Bu tarihte, dünya günü için ipuçları paylaşır ve onu nasıl koruyabileceğimizi birbirimize anlatırız.

5 adimda sifir atik

Sizin de dünya günü için ipuçları konusunda bize söylemek istedikleriniz varsa, lütfen aşağıdaki yorum bölümünden yazmayı unutmayın. Çevre bilincini hep birlikte geliştirmemize siz de yardımcı olun.

içeriğimizi oylayın
Yazar: Sinan

1982 İstanbul doğumluyum. İlk, orta, lise ve üniversite eğitimimi İstanbul'da tamamladıktan sonra Çanakkale'ye yerleştim. Birkaç yıllığına ticaret hayatının içinde bulunduğum için aktif olarak ilgilenemediğim programlama ve web tasarım kariyerime, burada içerik yazarlığı yaparak devam ediyorum.

Yorum yapın